Zdravlje

Ljubav & Sex

Čaša kozjeg mleka dnevno i hrana i lek! Smanjuje rizik od raka pluća, jača imunitet!

Kozje mleko obiluje kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstoću kostiju, cinkom i selenom, snažnim antioksidansima koji održavaju telesni imunitet. Čaša kozjeg mleka dnevno i hrana i lek! Smanjuje rizik od raka pluća, jača imunitet!

Čaša kozjeg mleka dnevno i hrana i lek! Smanjuje rizik od raka pluća, jača imunitet! Svet PlusKozje mleko spada u najzdravije namirnice, pogotovo kada govorimo o mlečnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je neverovatno slična majčinom mleku. Od pamtiveka širom planete kozje mleko se upotrebljava ne samo za ishranu, već i kao pomoćno sredstvo za lečenje mnogih bolesti poput bronhitisa, suzbijanja alergija, za jačanje imuniteta, lečenje i jačanje pluća…

 

Ono u sebi sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12, pa stoga jača i nervni sistem. Zbog svega navedenog, lekovita svojstva kozjeg mleka trebalo bi da primami i one osobe koje baš i ne vole njegov miris. Kozje mleko ima karakterističan ukus i miris zbog slobodnih masnih kiselina. Međutim, sveže pomuženo kozje mleko, sa kojim se pravilno postupa sa održavanjem visokog nivoa higijene, ne odstupa u ovom smislu od kravljeg. Osim toga pravilnom obradom mleka, karakteritične masne kiseline ostaju vezane u gliceridima, što značajno smanjuje karakterističan ukus.

 

 
Bitan faktor je i ishrana koza. Kozje mleko ima nutritivne i zdravstvene prednosti pred kravljim mlijekom, pre svega bolju probavljivost i antialergijska svojstva. Ima specifičan miris neprihvatljiv za mnoge potrošače.


Lekovitost kozjeg mleka


Kozje mleko obiluje kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstoću kostiju, cinkom i selenom, snažnim antioksidansima koji održavaju telesni imunitet. Španski naučnici preporučuju kozje mleko ljudima koji pate od anemije izazvane manjkom gvožđa u krvi. Upravo kozje mleko, kažu, podstiče bolje iskorišćavanje gvožđa u organizmu i obnovu hemoglobina, krvnog pigmenta koji sadrži gvožđe.


Kozje mleko je izuzetno korisno za konzumaciju jer ima određene, efektne terapijske vrednosti: leči bronhitis, suzbija alergije, pojačava imunološki sistem, umanjuje rizik raka pluća, dobro je za dijabetičare. 
S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mleko je bogato silicijumom, a to je mineral koji pozitivno utiče na kožu, kosu, nokte i nervni sistem.


U sebi sadrži mnoštvo proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i nema teško svarljivih masti. Ne samo da je lakše za varenje od kravljeg mleka, već kozje mlijeko sadrži manje laktoze, pa ga lakše mogu podnositi osobe osjetljive na laktozu. Kod dece koja su hranjena kozjim mlekom zabeležen je brži rast, veća telesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na decu hranjenu kravljim mlekom.
Vitamini i minerali
Mleko sadrži sve poznate vitamine. Činjenica da nedostatak pojedinih vitamina izaziva niz oboljenja, govori da se pravilna ishrana ljudi (naročito dece i bolesnika) ne može zamisliti bez mleka. Za mineralizaciju kostiju naročito je važna uloga kalcijuma i fosfora. Jednom čašom kozjeg mleka osigurava se 32,6 odsto dnevne vrednosti za kalcijumom i 27 odsto za fosforom. Kod odraslih kozje mleko može pomoći i u prevenciji visokog krvnog pritiska i aterioskleroze. Kozje mleko dobar je izvor kalijuma, esencijalnog minerala za održavanje normalnog krvnog pritiska i funkciju srca. Čaša kozjeg mleka sadrzi 498,7 mg kalijuma, te se na taj način osigurava 14,2 odsto dnevne vrednosti.

 
Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Still

Povezane vesti:


>