Region

Svet

Saopštenje REM-a! Tv Prva kažnjena zbog Jovane Joksimović!

Prva televizija danas je zvanično prekinula saradnju sa voditeljima jutarnjeg programa Jovanom Joksimović i Srđanom Predojevićem, a gledaoci sutra neće moći da prate emisiju "Jutro". Saopštenje REM-a! Tv Prva kažnjena zbog Jovane Joksimović!

Saopštenje REM-a! Tv Prva kažnjena zbog Jovane Joksimović! Screenshoot/Instagram
Savet regularnog tela za elektronske medije REM doneo je odluku o izricanju mere privremene zabranje objavljivanja programskog sadržaja zbog isputa Jovane Joksimović, a na osnovu priloga o vršačkom nasilju u kojem je otkriven identitet maloletnika, žrtve nasilja, saopštili su sa Prve.


- Prilog objavljen je u martu ove godine, a REM je tom prilikom doneo meru upozorenja da se mora poštovati pravilnik o zaštiti prava maloletnika i da se neće ubuduće emitovati sadržaji u kojima se otkrivaju identitet maloletnih lica tj. da je pružilac medijske usluge dužan da zaštiti identitet maloletnika. Izricanje ovakve mere podrazumevalo je i da se zvanično saopštenje regulatornog tela i pročita u istoj emisiji u kojoj je objavljen sporni sadržaj. Jovana Joksimović je to učinila ali, kako je zapaženo, ponovo je na indirektan način, otkrila identitet maloletnika, saopštavanjem imena i prezimena majke, kao prikazivanjem kadrova na kojima se vidi lice - navodi se u saopštenju Prve televizije i dodaje. 


- Stoga je Svet regulatrognog tela zaključio da Prva jeste objavila izrečenu meru ali ne poštujuju način objavljivanja mere koji određuje ističući da je dva puta izvršena ista radnja - otkrivanje identiteta devojčice iz priloga koja je bila žrtva nasilja. Savet nije osporio nameru da je Prva mogla kroz prilog da predstavi potencijalne nepravilnosti u radu ustanova i da ukaže na problem u društvu ali bez informacija o identiteta maloletnice - piše u reagovanju.


- Navodeći da se radi o veoma delikatnoj situaciji, Savet regulatora doneo je još rigorozniju meru u odnosu na prvu opomenu, a to je privremena zabrana objavljivanja programskog sadržaja za emisiju "Jutro" u trajanju od 24 sata. To je razlog što nismo imali priliku da gledamo ovaj program o kojem Srbija ne prestaje da priča. Mera upozorenja ističe tokom večeri tako da će već u sredu gledaoci moći ponovo da informišu o svim važnim događajima u "Jutru" Prve. Gledaoci će umesto "Jutra" moći da prate emisiju "Vesti specijal" - saopštila je TV Prva.

Jovana Joksimović se još nije oglasila povodom natpisa u medijima o sukobu s menadžmentom Prve. 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Alo.rs

Povezane vesti:


>