Lepota

Ljubav

Da li ste znali da limun ubrzava starenje? Tu su još 4 namirnice!

Da li ste znali da limun ubrzava starenje? Tu su još 4 namirnice! Starenje je neizbežan proces koji u organizmu započinje nakon 20 godina, ali postoje stvari koje starenje mogu usporiti ili ubrzati. Ishrana ima posebno važnu ulogu u ovom pitanju. Neke namirnice mogu usporiti proces starenja zbog visokog sadržaja antioksidanata i korisnih masnih kiselina, dok ostale imaju sasvim suprotan efekat. 

Da li ste znali da limun ubrzava starenje? Tu su još 4 namirnice! Svet Plus




U nastavku otkrijte kojih bi trebalo da se otarasite iz svojih kuhinjskih ormarića.

 

Šećer

Postoji puno razloga za prestanak upotrebe dodatnog šećera: on ubrzava proces starenja, primetno pogoršava stanje kože i povećava verovatnoću kardiovaskularnih bolesti i depresije. Kada pojedete više šećera nego što je vašem telu potrebno, u vašim ćelijama započinje proces glikacije. Višak molekula glukoze kombinuje se sa proteinima u vašem telu - kao rezultat, molekuli glavnog proteina mladosti - kolagena se uništavaju. Koža gubi čvrstinu i prirodan sjaj, pojavljuju se bore. Pored toga, šećer organizmu ne daje nikakvu korist, već samo dodatne kalorije.

 

Crveno meso


Crveno meso posebno svinjetina, povećava rizik od oštećenja slobodnih radikala u organizmu. Pokreće nepovratne oksidativne procese u ćelijama, što značajno ubrzava proces starenja, i spolja i iznutra. Ako niste na biljnoj ishrani, opredelite se za piletinu sa zelenom salatom od povrća. Isto važi za sve mesne delicije - pršuta i razne vrste kobasica, po pravilu sadrže puno soli i konzervansa i ne donose nikakvu korist za telo.



 






Crni čaj


Crni čaj bogat je biljnim jedinjenjima koja doprinose dehidraciji kože. Kao što znate, suva koža je mnogo sklonija pojavi bora, tako da biste morali biti oprezni s ovim napitkom. Zamenite ga zelenim ili biljnim čajem. Ako se zaista ne želite odreći crnog čaja, napravite naviku da popijete čašu čiste vode nakon svake šoljice vašeg omiljenog pića - to će vam pomoći da izbegnete dehidraciju i uklonite toksine iz tela.

 

Alkohol


Alkohol je stavljen na stop listu iz nekoliko razloga. Prvo, poput crnog čaja izaziva dehidraciju, što će negativno uticati na vaše zdravlje. Drugo, bilo koji alkohol (osim suvog vina) sadrži šok dozu šećera i dodatnih kalorija. Ako se ne želite potpuno odreći alkoholnih pića, odaberite penušavo ili suvo vino i ne zaboravite da pijete puno vode.





 


Limun


Verovatno najneočekivanija stavka na ovoj listi je limun. Uprkos visokom sadržaju vitamina C (jednog od glavnih vitamina protiv starenja), kiseli agrumi sadrže mnogo drugih supstanci koje nepovoljno utiču na stanje organizma. Voćne kiseline koje se nalaze u limunu mogu biti previše agresivne za telo, uključujući uništavanje molekula kolagena. Pored toga, kiselost limuna često nadoknađujemo obiljem šećera, što dovodi do mnogih neprijatnih posledica.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Still

Povezane vesti:


>