Ostalo

Sme�no

Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja! Skinite crveni končić! (VIDEO)

Skinite crveni končić! Tokom godine Svetom Jovanu Krstitelju posvećeno je šest praznika. 11. septembra obeležava se uspomena na smrt Hristovog Preteče. Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja!

Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja! Skinite crveni končić! (VIDEO) Screenshoot/Youtube






Pretečom se naziva onaj koji juri ispred nekoga da bi objavio vest o njegovom dolasku i to je jedno od imena ovog sveca jer je ceo život Sv. Jovana  predstavljao neprekidno svedočenje da je Isus zaista Bog i Sin Božji.

Zemaljski život svetog Jovana okončan je mučeničkom smrću, a glavni krivac je Irod Antipa, jedan od četvorice vladara Galileje.

Irod je najpre bio oženjen kćerkom arapskog cara Arete, koju je potom oterao da bi se oženio Irodijadom, ženom svog rođenog brata koji je još uvek bio živ, a što je činilo da je "brak" između Iroda i njegove snaje zapravo mešavina preljube i incesta, suprotan svim Božijim i ljudskim zakonima.

Jovan Krstitelj nije mogao da otrpi toliko bezakonje, pa je sa javnih mesta poručivao Irodu da ne može imati ženu svoga brata.

Irod ga zbog toga baci u tamnicu, a na njegov rođendan, kada priredi raskošno slavlje, Irodijadina kći Salomija iz obesti zatraži od Iroda glavu Jovana Krstitelja na tanjiru.

Car je poslao dželata da odseče glavu Jovanu, a Irodijada je izbode i naredi da se zakopa na nekom mestu gde se nikada neće otkriti.

Kasnije su i Irod i njegova kamarila okončali živote u bedi i siromaštvu kada im je rimski car Kaligula u svojim osvajanjima oduzeo svu vlast i proterao ih u Španiju.

Kao i svaki veliki praznik, Usekovanje je u kalendaru upisano crvenim slovom.

Usto je datum i uokviren, što znači da se toga dana neizostavno posti, čak i oni koji to neredovno čine.







Izbegava se bilo kakav rad, kako napolju, tako i unutar kuće. Na današnji dan cela porodica posti, a narod se okuplja u hramovima na liturgiji.

Naročito je rasprostranjeno verovanje da se na današnji dan ne jede i ne pije ništa što je crveno, jer to podseća na prolivenu krv Jovanovu.

Iz istog razloga danas ne treba uzimati nož u ruke.

U nekim krajevima vodi se računa da zbog napretka dece, mališani nikako na ovaj dan ne jedu paradajz, breskve, jabuke i bilo šta drugo crvene boje.

Posebno je interesantno verovanje u istočnoj Srbiji gde se veruje da na ovaj dan čak treba skidati i crveni končić sa ruke, koji prema sujeverju onome ko ga nosi, ostalim danima - donosi sreću! Naime, prema ovom verovanju nikako ne smete ostaviti crveni končić vezan, jer će vam od ovog dana sve "ići naopako"!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>