Ostalo

Sme�no

Meki perecasti zalogaji! Ukus pereca i grisina koji toliko volimo! (RECEPT)

Meki perecasti zalogaji! To je onaj ukus pereca i grisina koji toliko volimo! Ukus bavarskog peciva… zapravo, ukus peciva kuvanog u vodi i sodi pre pečenja. Recept je pred vama...

Meki perecasti zalogaji! Ukus pereca i grisina koji toliko volimo! (RECEPT) Screenshoot/Milin kuvar




Potrebno:

280 ml tople vode

2 kašičice smeđeg šećera

2 kašičice soli

2/3 kocke svežeg kvasca

600 g brašna + nešto za formiranje testa

70 g rastopljenog putera

1 kašičica ulja

2 litra vode

5 kašika sode bikarbone

1 jaje + 1 kašika vode

krupna so, susam za posipanje









Priprema:


U velikoj činiji pomešajte vodu, so, šećer i kvasac i ostavite da se kvasac rastopi. Zatim, dodajte rastopljen puter i brašno pa mešajte varjačom dokle god je moguće. Prebacite smesu na blago pobrašnjenu radnu površinu  pa nastavite da mesite rukama sve dok se testo potpuno ne sjedini i ne postane potpuno glatko, oko 5 minuta. Videćete dok budete mesili da je testo malo tvrđe – takvo treba da bude. Formirajte loptu pa stavite u čistu nauljenu činiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom da narasta 1 sat.

Zagrejte rernu na 230 stepeni i obložite papirom za pečenje 2 pleha. Vodu stavite da proključa sa sodom bikarbonom. Testo izvadite iz činije i podelite na 6 ili 8 delova. Peći ćete 2 ture pa polovinu testa pokrijte plastičnom folijom da se ne suši dok pripremate prvu turu. Svaki deo urolajte u kobasicu pa oštrim nožem secite komade oko 2-3 cm debljine (zaista nije bitno da budu svi iste veličine, neka budu kako vam dođe pod ruku).

Pripremite poslužavnik sa čistom kuhinjskom krpom i papirom za pečenje odozgo na koji ćete izručiti kuvano testo da se malo prosuši pre pečenja. Sada, po 10-ak komadića testa odjednom ubacite u šerpu sa kipućom vodom i sodom. Kuvajte ih 30-ak sekundi s tim što ćete jednom i promešati. Izvadite ih na pripremljenu kuhinjsku krpu ili papir i odmah razdvojite kašikom ako su neki ostali spojeni. 

Kuvajte sledećih 10 komada i ponavljajte sve dok ne istrošite testo za prvu turu pečenja. Kada se kuvano testo malo prosušilo, poređajte na pripremljen pleh pa premažite umućenim jajetom i vodom, pospite solju i susamom pa stavite u rernu na minimum 10 minuta. Pecite više ako želite da budu tamniji Moji su se pekli 11-12 minuta. Dok se prva tura peče, ponovite proces sečenja i kuvanja i sa drugim delom testa, prosušite testo, prebacite na pleh, premažite žumancetom i pospite solju i susamom. Dok se prvi pleh ispekao, drugi će biti spreman za pečenje. 


Služite sa slatkim senfom ili drugim umakom po vašem ukusu.

Prijatno!


Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Milin kuvar

Povezane vesti:


>