Lepota

Ljubav & Sex

Savršen preplanuo ten! Šest trikova da boja traje duže! Bez perutanja!

Čak iako ne planirate da postignute preplanuo ten, postoji nekoliko razloga zašto bi trebalo da razmislite o povremenom boravku na suncu. Savršen preplanuo ten! Šest trikova da boja traje duže! Bez perutanja!

Savršen preplanuo ten! Šest trikova da boja traje duže! Bez perutanja! Svet Plus
Osim što povećava nivo serotonina, sunce proizvodi i vitamin D koji je dobar za kosti, zube i kožu. Ipak, preterano sunčanje može da uzrokuje prerano starenje kože, ali i da poveća rizik od raka kože. Zato je važno da se prilikom sunčanja pridržavate ovih pravila:

1. Izbegavajte solarijum
Iako mnogi saloni lepote tvrde da kožu treba pripremiti za boravak na suncu, korišćenjem solarijuma, to baš i nije tako.

- To je potpuno pogrešno. Solarijumi proizvode ogromne količine UVA zraka, a ne UVB zrake koje proizvodi sunce i koje su manje štetne, a UVA zrake mogu povećati rizik od raka kože za 75%", kaže dr. Nik Lov iz klinike "The Cranley" u Londonu.
2. Koristite kreme za sunčanje

Nemojte se oslanjati samo na SPF faktor koji je jedan od elemenata koji određuju učinkovitost kreme za sunčanje, piše "Cosmopolitan". Na bočici potražite i logo UVA koji će vam dati do znanja da vas ta krema štiti i od UVA zračenja.

Takođe, odaberite kremu koja ima faktor SPF30.

- One filtriraju 97% UVB zraka, dok SPF50 filtrira 98%. Krema s većim faktorom može dati lažni osećaj sigurnosti i zato je možda nećete nanositi svaka dva sata kao što bi trebalo. Ako imate jako tamnu kožu, dovoljan je SPF15 - objasnio je dr. Lov.
3. Pazite na vreme sunčanja

Osim izbegavanja izlaganja suncu u satima kada je ono najjače, valja imati na pameti da vaša koža u određenom trenutku dosegne tačku "isključivanja", odnosno dođe do trenutka kada fizički više ne može proizvesti više melanina, pigmenta za tamnjenje, pa je besmisleno ceo dan ležati uz bazen.

 

Plavi hleb od nekoliko sastojaka! Čudno izgleda ali je ukus odličan! (RECEPT)

4. Potražite hlad

Ako želite produbiti trajanje svoje preplanulosti, s vremena na vreme uzmite predah od sunca i potražite hlad. Osim toga, tako ćete smanjiti intenzitet UV zračenja, ali i rizik od opekotina.5. Umesto nanošenja krema, u organizam unesite vitamine

- Ništa što nanosite na vašu kožu ne može poboljšati proizvodnju melanina, zaštitnog tamnog pigmenta kože, ali uzimanje dnevnog dodatka od 25 grama beta karotena može. To ne znači da trebate manje kreme za sunčanje, ali sasvim sigurno pojačava prirodnu obranu kože od UV zračenja - tvrdi Dr. Marko Lens.
6. Obratite pažnju na hranu koju jedete

Poznato je da određene namirnice povećavaju likopen, biljni pigment iz grupe karotenoida. Takođe, određena istraživanja tvrde da antioksidans koji se nalazi u paradajzu i drugim crvenim i narandžastim plodovima i povrću može povećati zaštitu od sunca za neverovatnih 33%, piše "Cosmopolitan".

S tim se slaže i dermatolog dr. Samanta Bunting koja je istakla da su po tom pitanju zeleni čaj, riba, ali i tamna čokolada dobar izbor. Naravno, u razumnim količinama.

- Svako ima svoj sopstveni prekid melanina, obično nakon dva do tri sata sunčanja - objasnio je dr. Lov i dodao: - Nakon toga samo podvrgavate kožu riziku od UV zračenja.Još tekstova o nezi i lepoti možete pročitati OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/žena

Povezane vesti:


>