Zdravlje

Ljubav

Origano! Prirodni terminator za bakterije i viruse! Za želudac i karcinom!

Origano je prirodni "terminator" za bakterije i viruse! Za želudac, srčane probleme, disajne puteve, sinuse i karcinom! Ima izuzetnu lekovitost, što nam je manje poznato jer ga uglanom smatramo kao začin i to najčešće u italijanskoj tj. maditeranskoj tradicionalnoj kuhinji (koristi se kao svež ili suvi začin).

Origano! Prirodni terminator za bakterije i viruse! Za želudac i karcinom! Svet Plus



Lekovito svojstvo imaju i cvetovi i listovi ove biljke. Stoga, pored kuhinjske namene origano ima primenu i u aromaterapiji, medicini, pa čak i u kozmetičke svrhe. Ipak, danas ćemo pričati o dobrobitima i konzumaciji čaja od origana.

 

Ovaj čaj bogat jevitamina C, K, A gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, cinkom, bakrom, fenolnim kiselinama, omega-3 masne kiseline, flavanoidima itd. Čaj od origana ima široki spektar dobrobiti po organizam i to najviše po pitanju probavnog sistema i disajnih organa. Pošto čaj od origana obnavlja crevnu floru pomoći će vam i kod poremećaja probavnog trakta, kod problema sa želucem i crevima, kod gasova, nadustosti stomaka, grčeva, dijareje, a pomoći će i za bolji rad jetre, štiti od dijabetisa a popraviće i apetit.



Pošto ima izuzetna antibakterijska svojstva pokazao se da odlično eleminisaće niz bakterija, kao što su ešerihija koli, stafilokoke, salmonela, a i protiv gljivaca se dobro pokazao, kao što je na primer kandida koja se pojavljuje u crevima. Naučno je dokazano da je origano jak prirodni antiseptik i antibiotik, stoga efikasno uništava viruse i bakterije.


Kao što smo pomenuli, dobar je i za disajne organe, pa tako, čaj od origana kod organa za disanja će pomoći protiv asmatičnih napada, bronhitisa, upala grla, prehlada, gripe i ublažiće kašalj. Pomoći će I kod smanjenja opasnosti od srčanih oboljenja i artritisa. Odličan je i protiv nesanice, a pošto je prirodni analgetik dobar je i protiv glavobolje, umanjuje grčeve mišića, bolne zglobove, bolove u leđima (krstima), dobro deluje na nervni sistem, održava telesnu težinu, a delotvoran je i kod ekscema. Pošto da sadrži u sebi flavonoide, polifenole i antocijanine, redovitom konzumacijom čaja od origana možete zaštititi organizam od raka tj. tumora. Dakle, iako jača imunitet on čak podiže i kompletan nivo energije u organizmu.

 

Nesanica budi najgore u nama, i ako potraje postajemo zli prema ljudima!








Ovaj čaj jedino se ne preporučuje kod onih koji su alergični na origano, kao i kod žena koje su trudne ili kod porodilja koje doje.


Recepti za pripremu čaja od origana:

 

KLASIČAN ČAJ OD ORIGANA (na 2 načina):

Preliti kašičicu čaja origana sa dva decilitra ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji od deset do petnaest minuta. Potom, procediti i piti do tri puta dnevno čaj od organa i to svaki put sveže pripremljen čaj, po jednu šolju i to pre obroka. Takođe, možete klasičan čaj od origana pripremiti i na ovaj način: kafene kašičice svežih listova origana dodajte u 2,50 dl ključale vode I tako kuvajte čj oko petnaest minuta na laganoj vatri. Nakon toga, procedite čaj i zasladite ako je čaj dobio tamnu boju.

 

ČAJ OD ORIGANA PROTIV UPALE SINUSA I GRLA: 


Preliti po supenu kašiku majčine dušice i čaja od origana sa pola litra ključale vode i kuvati par minuta. Potom skloniti sa vatre, prekriti se preko glave sa peškirom (krpom) i inhalirati najmanje desetak minuta.


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Kodren

Povezane vesti:


>