Zdravlje

Ljubav

Namirnice uz koje ćete moći zauvek da ostavite cigarete!

Namirnice uz koje ćete moći zauvek da ostavite cigarete! Ovo tvrdi studija Univerziteta Haifa u Izraelu. Oni su zapravo dokazali da su pušači koji su konsumirali veće količine omega-3 masnih kiselina pušili u proseku 10 odsto manje.

Namirnice uz koje ćete moći zauvek da ostavite cigarete! Svet PlusStudija Univerziteta Haifa u Izraelu dokazala je da su pušači koji su konsumirali veće količine omega-3 masnih kiselina pušili u proseku 10 odsto manje, a oni koji su u potpunosti prestali nisu ni osećali potrebu za cigaretama.

Nadostatak omega-3 masnih kiselina inače je čest kod pušača, oštećuje moždane ćelije i vezu između nerava u delu mozga koji je zadužen za kontrolisanje želje.

Upravo to objašnjava činjenicu da nadoknađivanje omega-3 masnih kiselina dovodi i do manje želje za cigaretama. Stoga se preporučuje da se jede više hrane koja sadrži omega-3 masne kiseline:

1. Losos

2. Skuša

3. Sardine

4. Orašasti plodovi

5. Semenke suncokreta


6. Maslinovo ulje

 

Neujednačen ten i crvenilo! Hit voćna maska za lice!
Filozofu Žan Pol Sartru pred kraj života rekli su da će, ako se ne ostavi cigarete, morati da prođe kroz nekoliko operacija amputacija. Lekarima je odgovorio da mora dobro da razmisli, a kad su ga pitali koje su mu najvažnije stvari u životu, odgovorio je: "Sve. Živeti. Pušiti".

Za sve vas koji ste odlučili da prestanete da pušite u ovoj godini, evo što možete da očekujete:

Nekoliko sati nakon ove odluke, nikotin će početi da napušta krv i faliće vam cigarete. Ovo će se dogoditi u prvih osam sati nakon poslednje cigarete.

Jedan dan nakon prestanka
Ovo je vrhunac nelagodnosti i stresa. Nakon 24 sata, simptomi krize su na najvišem nivou. Moguće je da ćete se znojiti, a kroz znoj izlučivati nikotin.

Dva do tri dana nakon prestanka
Ako do sada niste zapalili cigaretu, u vašem telu verovatno više nema nikotina. Čulo ukusa i mirisa će početi da oporavljaju, pa bi vam u ovom periodu hrana mogla biti finija.

Nedelju dana nakon prestanka
Dobre vesti - najgore je prošlo! Mnogi pušači verovatno će početi da kašlju jer će pluća krenuti da se čiste.

Dve nedelje nakon prestanka
Cirkulacija postaje bolja, baš poput one kakvu imaju nepušači. Obnavljaju se zubi i desni.

Mesec dana od poslednje cigarete
Do sada bi svi simptomi krize poput ljutnje, nelagode, nesanice i blage depresije, trebalo da su prestali.

Nakon dva meseca
Rizik od srčanog udara pada, a funkcija pluća se poboljšava.

Treći mesec
Ako planirate da krenete u teretanu, ovo je pravi trenutak, jer će vam tri meseca nakon poslednje cigarete biti mnogo lakše da vežbate.

Pola godine od poslednje cigarete
Plućni mehurići obnovljeni su od lošeg uticaja pušenja, ali pluća vam nikada neće biti kao kod nepušača.

Godinu dana od prestanka
Bivši pušači imaju 50 posto manju šansu od srčanog udara, bolesti srca...

Nakon pet godina, rizik od dijabetesa isti je kao i kod nepušača, a deset godina od poslednje cigarete, rizik od smrti uzrokovane rakom pluća upola su manje nego kod pušača, piše Ordinacija.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>