Ostalo

Smeno

Danas je Sveta Petka Trnova! Da vam ne trnu ruke ispoštujte praznik!

Danas je Sveta Petka Trnova! Da vam ne trnu ruke ispoštujte praznik, ne radite teže poslove, ne mesite i ne uzimajte iglu i konac. Današnji dan ne treba mešati sa Svetom Petkom koja se slavi 27. oktobra.

Danas je Sveta Petka Trnova! Da vam ne trnu ruke ispoštujte praznik! Screenshoot/YoutubeSrpska pravoslavna crkva 8. avgusta slavi Svetu Petku Trnovu, prepodobnu mučenicu Paraskevu koja je živela u drugom veku posle Hrista. Sveta Perka Trnova poticala je iz hrišćanske porodice iz Rima. Kada su joj roditelji umrli siromašnima je razdelila sve bogatstvo koje su joj ostavili i zamonašila se.


U to vreme i dalje je bilo zabranjeno propovedanje hrišćanstva, pa je Sveta Petka bila optužena caru Antoniju Piju. Međutim, izašavši pred njega, uspela je da ga preobrati u hrišćansku veru. Car se, zatim, krstio, a ona je nastavila da propoveda hrišćanstvo i u drugim krajevima.

Više puta je bila zatvarana i mučena zbog propovedanja hrišćanstva. Po naređenju cara Tarasija Sveta Petka je posečena mačem oko 140. godine. Njene mošti su, zatim, prebačene u Carigrad.

 

Kako su naše bake objašnjavale prirodne pojave!

Sveta Petka Trnova spada u nepokretne praznike i uvek se slavi 8. avgusta po gregorijanskom kalendaru (26. jula po julijanskom).


Ovaj praznik nije obeležen crvenim slovom u kalendaru, ali je u srpskom narodu izuzetno poštovan.

Mnoga narodna verovanja su vezana za ovaj praznik, a ove stvari nikako ne bi trebalo da radite, da vam ruke ne trnu tokom cele godine! Ne treba je mešati sa Svetom Petkom koja se slavi 27. oktobra.


- Tada se izbegavaju svi teži poslovi u polju i u kući.
- Na ovaj praznik treba izbegavati sve teže poljske i kućne poslove.
- Na dan Trnove Petke, žene ne treba da peru veš na ruke, da mese hleb, rade bilo kakve ručne radove, jer prema narodnom verovanju trnuće im ruke cele godine.


Pogledajte još običaja vezanih za ovaj dan:


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>