Ostalo

Sme�no

Ako ste na dijeti! Pet slatkiša koji ne goje! (RECEPTI)

Ako ste na dijeti! Pet slatkiša koji ne goje! Uhvatila vas je neverovatna želja za slatkišima? Umesto da pojedete ogromnu čokoladu, zadovoljite vaše gladne oči sledećim zdravijim verzijama ukusnih deserta.

Ako ste na dijeti! Pet slatkiša koji ne goje! (RECEPTI) Svet Plus



Retki su ljudi koji mogu odoleti slatkišima, ili oni koji ih uopšte ne vole. Verovatno oni nisu ni svesni koliko su zbog toga sretni jer slatkiši su najveći krivci za prekomernu telesnu težinu. Za sve vas sladokusce, srećom, postoji par rešenja pomoću kojih možete jesti slatko, a da se ne udebljate.

 

Keks kuglice koje su toliko kremaste da se jedu brzinom svetlosti! (RECEPT)









Rum kuglice od pahuljica

Ovo je odlična poslastica u kojoj umesto čokolade i šećera imate zdrave zamene. Potrebno vam je 5 supenih kašika različitih pahuljica (ječmene, zobene, sojine, pšenične), orašasti plodovi, razno suvo voće (dodajte količinu po želji), pola litre mleka, 2 kašike meda, kakao, rum. Kuvajte pahuljice i suvo voće samo 5 minuta u mleku. Ostavite da još malo nabubre oko 15 minuta. Nakon toga ih procedite i ubacite u blender te dodajte ostale sastojke i izmiksajte ih. Ukoliko smesa bude prečvrsta dodajte još mleka, a ako budu premekane, dodajte još pahuljica ili orašastih plodova. Od smese pravite male kuglice koje možete uvaljati u rogač ili mlevene orašaste plodove. Ukoliko volite kokos, cimet, rogač, možete kombinovati i ove namirnice umesto ruma i kakoa i dobićete odlične ukusne kolačiće. Ovaj kolač ne mora biti u obliku kuglica. Možete ga jednostavno izliti u tepsiju i poravnati, pa kada se isuši na sobnoj temperaturi ili frižideru, seći u kocke kao kolač.






Integralne medene pločice – domaća verzija bonžite


Ovo je malo kaloričniji slatkiš od prethodnoh ali ga bez bojazni možete ručkati, a da se ne udebljate. Otopite 80 g putra, sa 80 g smeđeg šećera (ili fruktoze), pa u to dodajte 2 kašike meda. U veći sud sipajte 130 g raznih pahuljica, 100 g seckanih badema, 30 g semenki bundeve, 100 g sušenih grožđica, 100 g sušenih brusnica, 30 g kokosa i 30 g sušenih seckanih kajsija. Ovu suvu smesu pomešajte sa onom vlažnom (otopljenim puterom i šećerom). Sve dobro promešajte i prespite u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Dobro poravnajte površinu, najbolje bi bilo da smesu ugnječite dodatno gnječilicom za pire krompir. U zagrejanoj rerni na 180 stepeni zapecite oko 15 minuta. Dok su još vruće isecite u pločice ali ih ne vadite iz tepsije, samo ih ostavite da se ohlade.



Domaći voćni jogurt ili sladoled


Odlična zamena za visokokalorične ledene deserte leti. Pripremite 500 ml jogurta, 100 g bilo kojeg sušenog voća i svežeg voća po izboru. Najlepše je sa jagodama, višnjama, bananama, kajsijama. Ma, izaberite omiljene kombinacije i stavite ih koliko god želite. Sve zajedno izmiksajte u blenderu i dodajte 2 supene kašike meda, ili fruktoze. Ostavite u frižider da se malo zgusne i jedite kada poželite nešto slatko. Ovu smesu možete zamrznuti i dobiti odličan sladoled. Morate ga tokom dana nekoliko puta samo promešati da se ne bi stvorile ledenice.
 

Japanske palačinke! Pufnaste i mekane! (RECEPT)






Pečena jabuka


Izvrstan jesenji desert, ali je ukusan u svako godišnje doba.Pripremite 5-6 jabuka, ogulite ih i izdubite im sredinu. Poređajte na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Orašaste plodove (oko 100 g) sameljite ili naseckajte, pa time napunite sredinu jabuka. Pospite ih cimetom i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni oko 10 minuta. U međuvremenu, pripremite 2 jajeta, izdvojite belance. Umutite ih sa 2 kašike fruktoze u čvrst sneg. Izvadite jabuke iz rerne i prekrijte svaku jabuku snegom od belanaca. Vratite slatkiš u rernu, pecite još 10 minuta. Ukoliko vaš šporet ima program vrućeg vazduha biće odlično ako ga sada ukjljučite da bi belance dobilo lepu smeđu boju.



Čokolada sa 70 posto kakaoa


Bolje je  posegnuti za ovakvom poslasticom ako nemate volje ni vremena da nešto pravite. Sa ovim treba biti oprezan, jer čokolada je ipak čokolada, iako je ovo manje kalorična i zdravija verzija. Najbolje je izabrati najskuplju i onu najkvalitetniju jer će vam, ako se dobro opečete po novčaniku biti žao pojesti sve u jednom dahu. Kada je skuplja teže ćete se odlučiti za kupovinu, a i naučiti da se kontrolišete na samo jedan red čokolade dnevno.

Na kraju zapamtite da ponekad ove grickotrese možete izbeći tako što ćete sve te “zabranjene” namirnice prestati kupovati, staviti ih na neko teško dostupno mesto u kuhunji, ili pokušati šetnjom, telefonskim razgovorom ili nečim drugim odvratiti svoju pažnju sa tih izazova. Budite jači od kratkotrajnog užitka, težite za dugotrajnim zadovoljstvima. Setite se još jednom one divne haljinice u izlogu koju ćete moći sa zadovoljstvom da nosite ako pripazite na ishranu.


Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: dijeta.net

Povezane vesti:


>