Zdravlje

Ljubav

Pazite čime čistite! Dezinficijensi sa metanolom opasni po zdravlje!

Pazite čime čistite! Dezinficijensi sa metanolom opasni po zdravlje! Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) upozorila je javnost da određeni dezinficijensi sa alkoholom mogu u sebi da sadrže opasnu količinu metanola.

Pazite čime čistite! Dezinficijensi sa metanolom opasni po zdravlje! Svet Plus




Metanol ili "drveni alkohol" često se koristi za proizvodnju goriva ili antifriza i može biti opasan kada se preko kože apsorbuje u organizam, a opasan po život ako se pije, prenosi BBC.

U saopštenju Agencija je istakla da je izdala upozorenje na uvoz kako bi sprečila ulazak takvih dezinficijenasa u SAD, kao i da radi sa trgovcima i proizvođačima na ponovnom povlačenju proizvoda i uklanjanju sa polica trgovina.

Ovo upozorenje Agencija je izdala nakon što je početkom meseca povećan broj osoba u zdravstvenim centrima koje su ostale slepe, imale srčane probleme ili čak preminule nakon korišćenja ovih proizvoda.

Belo alkoholno sirće je najjefikasnije prirodno sredstvo za kamenac. Nema te naslage koje prirodno čišćenje kamenca uz sirće, neće ukloniti. Dovoljno je da za redovno čišćenje sudopere pomešate sirće i vodu u odnosu 50:50 i prebrišete.

Za tvrdokornije naslage zagrejte sirće, natopite vatu njime i ostavite da odstoji, potom prebrišite i isperite vodom – sve će se zablistati. Ne brinite o mirisu sirćeta, veoma brzo ispari i ne zadržava se. Sirće nije samo odlično sredstvo za čišćenje sudopere, već i sudomašina.

Čišćenje mašine za sudove se često previđa, ali i u njoj se zadržavaju masnoće, ostaci hrane po filterima i gumi u vratima, a takođe se hvata i kamenac.

Sredstvo za čišćenje mašine za sudove možete da napravite od čistog belog sirćeta  koje sipate umesto sjaja za mašinu ali ovo radite samo ukoliko mašinu redovno održavate, da otpali kamenac ne bi zapušio ventile.

Čišćenje frižidera može biti iznenađujuće prljav posao, kada se vidi koliko u njemu ima mrvica, komadića stare bajate hrane, masnih fleka, ulepljenih mrlja. Sredstvo za čišćenje frižidera pre svega treba da uklanja lako ove nečistoće ali i sve neprijatne mirise, bez ispiranja koje oduzima mnogo vremena.

Zato je čišćenje frižidera sirćetom najlakše pogotovu ako napravite pola pola mešavinu s vodom i par kapi eteričnog ulja lavande, limuna ili čajevca. Ovom mešavinom isprskajte sve površine u frižideru i prebrišite. Više nećete imati dilemu kako očistiti frižider brzo, lako i potpuno neškodljivo.

Kupatilo je puno izazova kada je održavanje u pitanju, jer želimo da je uvek perfektno čisto, blistavo i mirišljavo. Ne prezamo od najagresivnjih sredstava, bez obzira na toksine, isparenja, rizike po zdravlje.

Prirodna sredstva za čišćenje kupatila nisu ništa manje delotvorna a pri tom su potpuno bezbedna, naše bake su ih oduvek koristile.

Sredstva za čišćenje kupatila na bazi sirćeta, sode bikarbone, limuna napravićete kod kuće i biti iznenađeni koliko ćete uštedeti vremena i novca, a imati blistavo čisto kupatilo.



Prirodno sredstvo za čišćenje kade i lavaboa
Univerzalno prirodno sredstvo za pranje kupatila se pravi od sirćeta, vode i deterdženta za sudove. Koristite ih za čišćenje lavaboa, pločica, kao i čišćenje kade.

Pomešajte sirće i vodu u istom odnosu i dodajte par kapi deterdženta. Možete dodati i sodu bikarbonu, oko pola kesice, ali pazite pri mešanju, puno će peniti u početku i prosipati se. Ovo sredstvo za čišćenje lavaboa rešiće vas kamenca, onih ružnih mrlja od sapuna i nečistoća.

Nije ništa manje efikasno ni kao sredstvo za čišćenje kade, pri tom sačuvaćete sjaj kade, neće se izgrebati što se često dešava sa abrazivnim deterdžentima.

 

Ovo su jasni znaci da vam nedostaje vitamin B! Evo šta može biti uzrok!








Prirodno sredstvo za čišćenje pločica
Kupatilo će vam zasijati ukoliko koristite univerzalno prirodno sredstvo za kupatilo koje je ujedno i sredstvo za čišćenje pločica. Dodajte mu par kapi omiljenog eteričnog ulja i čišćenje pločica će ujedno i osvežiti celu prostoriju.



Prirodno sredstvo za čišćenje nameštaja 
Čak i stari nameštaj kada se uglanca i očisti nekim mirišljavim sredstvom za poliranje, dobija sjaj i deluje kao nov. Ne pitamo se baš čega sve ima u toj magičnoj tečnosti, koju ne ispiramo, a svakodnevno smo u kontatku s njom.

Nije neophodno da sredstva za čišćenje nameštaja budu nama nepoznatog porekla. Podjednako efikasna, a mirisna možemo i sami da napravimo kod kuće. Univerzalno sredstvo od sirćeta, vode i deterdženta za sudove obogatite sa 30 kapi vama omiljenog eteričnog ulja u prskalici i koristite za brisanje svih glatkih drvenih površina.

Sredstvo za čišćenje nameštaja od tamnijeg i starijeg drveta, napravite od maslinovog i eteričnog ulja, a ogrebotine premažite ugrejanim jezgrom oraha.
 

Nije ni soda bikarbona, ni sirće, a njime ćete najbolje dezinfikovati stan!






Prirodno sredstvo za čišćenje parketa
Parket je pored pločica najizloženiji prljanju, ali je takođe i osetljiva drvena površina koja traži negu. Sredstva za čišćenje parketa dakle, ne smeju biti agresivna. Od ključne je važnosti da posle pranja, parket ne ostane klizav, što se dešava kod komercijalnih deterdženata sa voskom.




Čime očistiti parket na prirodan način, a postići taj visoki sjaj? 

I u ovom slučaju, univerzalni prirodni deterdžent je i sredstvo za čišćenje parketa, s tim što u mešavinu od sirćeta, vode i tečnosti za sudove dodajete i 30 kapi eteričnog ulja, koja su i odličan antiseptik. Jedna čaša ove mešavine u kanti tople vode, vratiće sjaj vašem parketu.

Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/B92/lupomarshall.com

Povezane vesti:


>