Zdravlje

Ljubav

Problem sa zatvorom rešićete uz pomoć pšenice!

Dovoljno je dve kašike dnevno! Problem sa zatvorom rešićete uz pomoć pšenice! Kuvano žito otklanja zatvor, a ima još pet važnih koristi za vaše zdravlje. Dobićete koncentrisanu dozu proteina, vlakana i mikronutrijenata koja donosi ogromne koristi za zdravlje.

Problem sa zatvorom rešićete uz pomoć pšenice! Foto: blackorchidnovost/instagram



Sa zrnom žita počinju mnoge đakonije - od ukusnog somuna do superpopularne pice - ali kad se stigne do belog brašna od kojeg se ovi specijaliteti prave, dragocene materije iz pšenice su već izgubljene.

Kako da ih nadoknadite? Jednostavno, tako što ćete svakog dana pojesti malo kuvanog žita.

Dovoljno je i samo dve kašike dnevno da biste u organizam uneli sastojke iz svih delova zrna - endosperma, klice i mekinja.

Time ćete dobiti i koncentrisanu dozu proteina, vlakana i mikronutrijenata koja donosi ogromne koristi za zdravlje.



1. REDOVNA STOLICA


Sa samo dve kašike kuvanog žita dnevno, obezbeđujete četvrtinu potrebnih vlakana.

Time otklanja konstipacija, ali se istovremeno i na druge načine potpomaže varenje, a posebno je korisno za osobe koje pate od iritabilnog kolona.



2. ZDRAVLJE SRCA


Vlakna obaraju nivo holesterola i sprečavaju taloženje nasloga na zidovima arterija.

Za dugoročno snižavanje holesterola i triglicerida veoma je važno i redovno jesti kuvano žito duže vreme.

Najobimnija studija uključila je više od hiljadu odraslih ispitanika koji su uzimali vlakna godinu dana i značajno smanjili rizik srčanih oboljenja.



3. ŠEĆER U KRVI


Vlakna usporavaju apsorpciju šećera u krvi. Zato će kuvano žito pomoći da se nivo šećera održi pod kontrolom i pomoći u borbi protiv dijabetesa.



Studije pokazuju da za ovu svrhu treba duplirati spomenutu količinu kuvanog žita, ali da se tako može i za do 20 odsto smanjiti rizik dijabetesa tipa 2.


 




4. GUBITAK KILOGRAMA


Kuvano žito je idealna hrana, jer uz malo kalorija dobijate veliku količinu važnih hranljivih sastojaka.

Imaćete osećaj sitosti, smanjiti apetit i jesti manje. Na to utiču vlakna iz pšenice, dok proteini smanjuju i nivo grelina, hormona gladi.




5. JAČE KOSTI


Za jake kosti nisu zaduženi samo kalcijum, fosfor i vitamin D već i mangan. On je važan sastojak za mineralizaciju kostiju, kao i za stvaranje hrskavice i kolagena.

Porcija kuvanog žita zadovoljava dnevnu potrebu organizma za manganom.

Ne zaboravite da je kuvano žito neutralnog ukusa, pa ga možete dodavati slanim jelima kao što su supe i salate, ali možete ga poslužiti i slatko, sa vanil šećerom i sušenim i svežim voćem.

Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Lepa i srećna

Povezane vesti:


>