Zdravlje

Ljubav

Gojaznost!!! Deset alkalnih namirnica koje rešavaju problem!

Gojaznost!!! Deset alkalnih namirnica koje rešavaju problem! Naša figura, zdravlje i životni vek zavise od pravilnog odnosa kiselina i baza u krvi (pH). Ako je ravnoteža narušena, organizam počinje da oboljeva.

Gojaznost!!! Deset alkalnih namirnica koje rešavaju problem!
Ishrana savremenog čoveka po pravilu je veoma kisela, ali upotreba alkalnih namirnica obezbediće normalizaciju pH vrednosti.

Femina deli listu od 10 alkalnih namirnica, koje će vas zaštititi od gojaznosti, zdravstvenih problema i lošeg raspoloženja.

Ne propustite bonus na kraju posta o dijeti koja pomaže glumici i modelu El Makferson da u 55. godini života izgleda kao da ima samo 25 godina.


Avokado

Istraživanja su pokazala da ishrana bogata ovom namirnicom obezbeđuje pad ukupnog holesterola za 8,2% . Osim toga, avokado pomaže da se u želucu neutralizuje kisela hrana i doprinosi apsorpciji hranljivih materija iz voća i povrća.

Španski istoričar Bernardino de Saagun (Bernardino de Ribeira) u svojoj knjizi „Opšta istorija Nove Španije“ pisao je još 1576. da Asteci znaju za korisna svojstva ovog ploda, a košticu avokada koriste u lekovitim smesama.

Banane

Banane sadrže dva osnovna tipa vlakana: rezistentni skrob (nalazi se u nezrelim bananama i pomaže varenju) i pektin (koji pomaže u prevenciji raka debelog creva). Zrele banane sadrže vitamine i baze, uravnotežuju nivo šećera u krvi (zahvaljujući gvožđu koje stvara hemoglobin) i snižavaju krvni pritisak (zbog kalijuma).

 

Alkalna dijeta sa samo jednim pravilom! Evo zašto je privlačna!


Karfiol


Karfiol po svom sadržaju korisnih materija nadmašuje ostale vrste kupusa. Ovo povrće sadrži vitamine C, A, B, PP, kao i holin, koji jača nervni sistem i sprečava nakupljanje holesterola u jetri. Od korisnih mikroelemenata, karfiol sadrži kalcijum (koji jača kosti) i magnezijum (koji donosi dobro raspoloženje).Dinja

Osim prijatnog ukusa, dinja sadrži karoten (smanjuje verovatnoću oboljevanja od raka), vlakna, kao i folnu i askorbinsku kiselinu (jača imunološki sistem i koštano tkivo). A zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, dinja našu kožu čini lepom i zdravom.


Grožđe


Grožđe sadrži veliki broj korisnih biljnih jedinjenja, koja mogu da zaštite od pojedinih vrsta karcinoma, a takođe snižavaju holesterol. 16-nedeljno istraživanje na 38 muškaraca, koji su uzimali 20 g ekstrakta grožđa dnevno, pokazalo je da je kod svih došlo do smanjenja šećera u krvi. Grožđe sadrži kalcijum, magnezijum, kalijum i fosfor – elemente neophodne za zdravlje kostiju.
Krastavac


Krastavac je odličan za uklanjanje kiselina i toksina iz organizma. Ovo povrće, zahvaljujući flavonoidima koje sadrži, takođe iz organizma izbacuje slobodne radikale, čije nakupljanje može dovesti do pojave srčanih, plućnih i autoimunih bolesti. Krastavac je niskokaloričan i može se bezbrižno uključiti u mnoge dijete.


Kinoa


Kinoa sadrži više belančevina od ostalih žitarica. Ova namirnica našem organizmu obezbeđuje fosfor (ne manje od većina vrsta ribe), gvožđe (dva puta više nego pšenica), kalcijum, vlakna i B vitamine, koji učestvuju u svim metaboličkim procesima.


Blitva


Blitva je listnata biljka koja sadrži mnogo vitamina K (koji pomaže u pročišćavanju i koagulaciji krvi). Takođe i vitamine A i E, natrijum, magnezijum, kalcijum i gvožđe. Zahvaljujući takvom vitaminskom koktelu, ova namirnica poboljšava cirkulaciju krvi, jača zube i kosti, pomaže organizmu u borbi protiv virusa.Limun

Limun sprečava razvoj raka, smanjuje rizik od moždanog udara, čisti organizam od toksina i plaka, pomaže kod avitaminoze, bolesti gastrointestinalnog trakta, poremećaja metabolizma minerala, ateroskleroze i hipertenzije. Spisak korisnih svojstava limuna je toliko velik, da se u srednjem veku verovalo da je ovaj citrus može da zaštiti od kuge.


Bosiljak


Bosiljak sadrži mnogo antioksidanata, pomaže u detoksikaciji i smanjuje štetan uticaj stresa na organizam. Ova biljka takođe ima protivupalna, analgetička, antipiretička, imunološka i diuretička svojstva.


Pogledajte kako izgleda obična osoba sa 55 godina, a kako osoba na alkalnoj dijeti.

El Makferson održava optimalnu pH ravnotežu organizma odricanjem od crvenog mesa, pšenice, šećera, mlečnih proizvoda i prerađenih namirnica. Ukoliko smanjite količinu kiselih namirnica i zamenite ih povrćem i voćem, pomoći ćete organizmu da povrati alkalnu ravnotežu i da ga se oslobodi toksina, tako da probavni sistem i jetra mogu se opuste i oporave.

Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: Femina

Povezane vesti:


>