Ostalo

Smeno

Slavimo Ivanjdan: Na ovaj veliki praznik Sunce se zaustavi tri puta!

Slavimo Ivanjdan! Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju praznik posvećen rođenju Svetog Jovana Preteče i Krstitelja – Ivanjdan. Sveti Jovan Krstitelj rođen je šest meseci pre Hrista – 7. jula – i zato je nazvan Preteča, jer je ljude pripremao za dolazak Spasitelja. Na ovaj veliki praznik Sunce se zaustavi tri puta!

Slavimo Ivanjdan: Na ovaj veliki praznik Sunce se zaustavi tri puta! Screenshoot/YoutubeCrkva ovaj praznik naziva Ivanjdan, a narod dodaje još nekoliko nadimaka: Biljober, Metlar, Svitnjak, Igritelj i Narukvičar, što jasno pokazuje mnoštvo raznih običaja koji se upražnjavaju na ovaj veliki letnji praznik.Venci od ivanjskog cveća se na današnji dan iznad ili sa desne strane vrata i tu treba da ostanu preko cele godine. 

Veruje se da će na taj načinštititi kuću cele godine.

Devojke kroz taj venac treba da gledaju rađanje sunca da bi bile rumene kao ono. Devojke koje nisu udate na ovaj dan treba da posade u saksiji malo žita. Na Petrovdan, 12. juna treba da pogledaju da li je niklo. Ako su klice kao prstenovi, ove jeseni će se sigurno udati.

Verovanje da se kroz vence od upletene Jovanove trave, na Ivanjdan, provlače i žene koje nemaju decu. Ukoliko je žena imala nekoliko uzastopnih pobačaja, na dan Svetog Jovana posećuje osobe koje nose ime Stana ili Stanka. Ako ih ima više, obilaze svaku kuću, uzimaju strukove trave iz venčića i prave svoj venac.


Voda dobija posebnu moć, pa se svi kupaju u rekama, potocima, jezerima. Bilje i trave imaju pojačana lekovita svojstva. Baš na ovaj dan, rosa sa biljaka ima posebnu moć. Vlasi i Srbi u Timočkoj krajini, čim svane Ivanjdan, odlaze na livadu i zarivaju glavu u rosnu travu da bi obezbedili dobro zdravlje tokom cele godine.
U vinogradarskim krajevima se na ovaj dan ništa ne radi. Kaže se da i do sedam dana posle Ivanjdana vinogradi najbolje rastu jer ih čuva Sveti Jovan.

Seoske vračare na ovaj dan beru razno bilje. Ubranih travki mora biti tačno 77 i još jedna, ali samo pola neke biljke. Ona služi bajalicama za lečenje nepoznate bolesti, ona koja nema ime.


U prvi i poslednji zalogaj doručka treba huknuti i sačuvati ga do večeri, a onda zajedno sa ogledalcem i malo ivera staviti pod jastuk da bi se u snu pojavio lik suđenika. Ono što nikako ne smete da uradite jeste da razbijete to ogledalce koje ste iskoristili. Naime, u skoro svim krajevima Srbije veruje se da će ona devojka koja razbije ogledalce ostati usedelica.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>