Ostalo

Sme�no

Filip Filipi transformiše košarkaški teren u održivu tehnikolor oazu! (VIDEO)

Filip Filipi, hitmejker humanitarac transformiše košarkaški teren u održivu tehnikolor oazu! Projekat je stvoren u želji da se ovekoveči uspomena na prijatelja i nekadašnjeg menadžera Zorana Đakovića, koji je imao ogroman uticaj na Filipa i mnoge njegove rane filantropske podvige.

Filip Filipi  transformiše košarkaški teren u održivu tehnikolor oazu! (VIDEO) Promo



Kao tinejdžer, Filip Filipi koristi svoju bujajuću muzičku karijeru kao odskočnu dasku za filantropske projekte koji će ga odvesti sve do samita Ujedinjenih nacija, gde neprekidno govori u ime ugroženih populacija. Danas, on se vraća muzici, povezujući taktove sa dobrom namerom, u želji da transformiše lokalni košarkaški teren u održivu tehnikolor oazu, tj. multikoloritnu projekciju koja promoviše sport i zdravlje lokalnoj omladini.

Projekat je stvoren u želji da se ovekoveči uspomena na prijatelja i nekadašnjeg menadžera Zorana Đakovića, koji je imao ogroman uticaj na Filipa i mnoge njegove rane filantropske podvige. Đaković, inače strastveni ljubitelj košarke, odrastao je u blizini Parme i srčano je brinuo o svojoj zajednici, pogotovo o mlađoj populaciji. Verovao je da sport može da nas navede da budemo ljubazniji prema drugima, kao i prema prirodi. Teren je dizajniran tako da bi očuvao uspomenu na njega i njegovo nasleđe.

Postavljen u predgrađu Akrona, teren je osmišljen da upotrebi održive materijale koji donose živahne i simbolične grafike, povezujući tako sport i umetnost. Konstrukcija koristi  „Nike Grind Premier“ materijal za površine terena, čija je svrha da omoguće maksimalan performans, dok u isto vreme smanjuju negativne uticaje na okolinu. Teren okružuju „Strawberry Energy Smart” solarne klupe i raznorazne živahne umetničke radove, stvorene eco-friendly bojama.




Umetnine simbolišu Filipijevo i Đakovićevo zajedničko poreklo, sa osvrtom na pravoslavne hrišćanske motive, kao i na elemente sažete balkanske posleratne ere iz perspektive medija, koja često manipuliše ljudima, pogotovo mladima. Košarka u sebi, balkanskoj omladini, prestavlja ideju o nadi u vreme socijalne uznemirenosti, sličnu onoj koju trenutno mnogi doživljavaju u Severnoj Americi.

 

Dizajn takođe aludira na Filipijevu ljubav prema muzici, kao i o putu i poznanstvima koje mu je pružila. Kako bi projekat o ovom košarkaškom terenu pretvorio u stvarnost, Filip se vratio svojim muzičkim korenima i izdao CD pod nazivom „Nine Roses“, čiju produkciju potpisuje kanadski umetnik YEAROFTHELEE. CD koji je trenutno dostupan na svim digitalnim platformama, sadrži deset pesama među kojima je i „Kosovka“ na čijem uvodu je radio Gucci Mane. Video snimak koji prati pesmu, u kojem učestvuje i Bo Krsmanović, sadrži i etničke simbole koji su igrali veliku ulogu u Filipijevom ličnom odrastanju, gde je kao mladi imigrant tražio usmerenje u novom domu bavivši se umetnošću i sportom. 


 

U dodatku albumu, Filipi je izdao i ograničenu količinu brendirane robe, kroz svoju novu kompaniju „Maison Filipi“ koja vodi računa o socijalnoj svesti. Svi prihodi od navedenih proizvoda idu direktno u fond koji je namenjen pokrivanju troškova izgradnje košarkaškog terena.

Godinama, veza između muzike i sporta stvorila je mladom Filipiju izduvni ventil zahvaljujući kojem je uspevao da shvati ogromne socijalne promene koje su se dešavale oko njega. Njegovo prijateljstvo sa Đakovićem pomoglo mu je da kanališe tu strast u ljubaznost prema drugima, odakle je Filipijeva dugogodišnja karijera u filantropiji i iznikla. Poslednji podvig rezultirao je u donaciji medicinske pomoći i lične zaštitne opreme Srbiji u vreme pandemije COVID-19, u vrednosti od jednog miliona dolara.



Danas, kao odrastao čovek, već iskusan u saradnjama sa nekim od najvećih muzičara i državnika u svetu, on želi da pruži drugima na značajan i simboličan način.

Nakon završetka konstrukcije, košarkaški teren će biti otvoren za svu omladinu, bez obzira na njihovo poreklo, rasu ili nevolje koje su ih zadesile, u nadi da će poslužiti kao izvor međusobnog povezivanja i inspiracije.
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>