Zdravlje

Ljubav

Menopauza i ishrana! Koje namirnice treba odmah izbaciti!

Menopauza i ishrana! Koje namirnice treba odmah izbaciti! Kada se izluči insulin, on traži slatko, i to brzo zadovoljenje apetita uglavnom se zadovoljava nezdravim grickalicama. 

Menopauza i ishrana! Koje namirnice treba odmah izbaciti! Screenshoot/Youtube



Napadi gladi mogu biti problem. U najvećem broju slučajeva oni su izazvani hormonskim varijacijama. Kada se izluči insulin, on traži slatko, i to brzo zadovoljenje apetita uglavnom se zadovoljava nezdravim grickalicama. Žene su posebno u menopauzi sklone da konzumiraju testo i slatko (retko kad sam čula da je neko u napadu gladi pojeo celu zelenu salatu) i tako mogu brzo da razviju insulinsku rezistenciju i sklonost za dijabetes. Zato je izuzetno važno da se šećer i belo testo smanje na minimum ili skroz izbace. Dijabetes nije samo „šećerna bolest”, insulin treba posmatrati kao ključ naše vitalnosti i iskorišćavanja energije, i svaki naš napor da izbegnemo insulinsku rezistenciju dragocen je za kvalitet našeg života i vitalnost.

Zbog smanjenog lučenja estrogena, metabolizam u menopauzi se usporava, a ubrzava se proces taloženja masnih naslaga, pogotovo oko struka. Dakle, treba povesti računa, ali ne treba se ni izgladnjivati, jer tada skače nivo kortizola, hormona stresa, koji remeti sve u organizmu. Pravilan raspored obroka, kao i vrsta i kvalitet hrane su važni. Izbalansirana ishrana u menopauzi sadrži 40 odsto voća i povrća, 30 odsto masti i ulja i 30 odsto proteina.

 

Sunce je sve jače, a koža sve osetljivija! Uklonite pege sa lica!





Volim da kažem da je stomačić treći jajnik: i to salce na stomaku nadoknadiće u našem organizmu jedan deo estrogena.

Dobro je da je hrana organskog porekla, ili od proverenih proizvođača, što znači bez pesticida. Povećati unos fitoestrogena, i u konsultaciji sa ginekologom po potrebi uvesti neki biljni suplement, poput žutog noćurka, crvene deteline, mediteranske konopljike, indijskog žen-šena (ašvagande), severnoameričkog crnog kohoša, peruanske make. Naša bogata narodna medicina nudi mnogo opcija koje rešavaju više simptoma menopauze odjednom (valerijana i matičnjak za san, kantarion za promene raspoloženja, žalfija za valunge, konopljika, virak, hajdučka trava za hormonski balans). Soja, tofu, laneno seme, badem i koštunjavo voće ponudiće nam dobre omega masne kiseline.

Zeleno povrće je izuzetno zdravo, kao i špargla koju, zbog uticaja na izgled i zdravlje žena koje je koriste zovu i „žena sa sto muževa”. Želju za slatkišima zadovoljite voćem, to može biti i kruška ili avokado (voće koje ima oblik materice). Za brzo podizanje energije idealno je suvo voće, ali zbog šećera i kaloričnosti ne treba preterivati – šaka suvog voća u napadu želje za slatkim će biti dovoljna.

 

Dosadni mitiseri! Zašto nastaju i kako da ih se otarasite!





Đumbir čisti creva, dobar je za reumatske bolove i tegobe. Treba unositi dobre masnoće (skuša, sabljarka, losos, maslinovo i kokosovo ulje), kao i vlakna (grašak, pasulj). Ovsene, ječmene i ražane pahuljice za doručak. Beli luk u kombinaciji sa tahinijem, koji je prava riznica svega što treba jednoj ženi u menopauzi, uključujući i obilje kalcijuma, zatim brokoli, bundeva i šargarepa...


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: Lovesensa

Povezane vesti:


>