Ostalo

Sme�no

Dolazi nam leto! Trajaće 94 dana i razlikovaće se od predhodnih...

Dolazi nam leto! Trajaće 94 dana i razlikovaće se od predhodnih i onakvih na kakva smo navikli, zbog pandemije korona virusa. Na dan početka leta, obdanica je najduža, a noć najkraća.

Dolazi nam leto! Trajaće 94 dana i razlikovaće se od predhodnih... Svet Plus



Ove godine leto nam stiže u 23.43. Ako niste znali, danas je 171. dan u godini, a leto će trajati 94 dana.

U isto vreme, 172. dana u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".

Na dan početka leta, obdanica je najduža, a noć najkraća.

Sunce u Beogradu izlazi u 4.52 sata, a zalazi u 20.27 pa će, obdanica trajati 15.35 časova, a noć svega 8 sati i 25 minuta.

Leto je pred nama, a sa njim i odmori, ali postoji strah da svi planovi, doslovno, padnu u vodu. Iako je promenljivo vreme u ovo doba godine karakteristično za Srbiju, bili smo svedoci kataklizmičnih scena. Virus korona je već dovoljno poremetio namere za letovanje, ali ćemo, prema rečima stručnjaka, bar na lepo vreme moći da se oslonimo.

Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović objasnio je za Sputnjik da je promenljivo vreme potpuno očekivano tokom juna i da su povremene ekstremne vremenske nepogode, poput one u ponedeljak, kada je količina padavina bila jednaka polovini prosečne mesečne količine, posledica globalnog porasta temperature. Ipak, u narednom periodu slika će biti nešto drugačija.
 

Leto 2020. godine - horoskop za vrele dane!






Kakvo vreme nas očekuje tokom leta?


Prema rečima Mihajlovića, predstojeće leto trebalo bi da bude toplije i sa manje padavina nego prethodne godine, pogotovo od druge polovine jula.

„Srednja sezonska temperatura, koja je merilo, trebalo bi da bude i do dva stepena viša od onog što je višegodišnji prosek. S druge strane, padavine bi bile ispod prosečnih vrednosti“, predočava Mihajlović.

On napominje da RHMZ izrađuje sezonske prognoze vremena u saradnji sa stručnjacima iz 20 zemalja regiona i šire, prema kojima će na našem području leto biti nešto toplije od prethodnog, što znači da nas lepo vreme narednih meseci očekuje na udarnim destinacijama za letovanje — Crnoj Gori, Hrvatskoj i Grčkoj.

„Što se tiče letovanja, ne očekuju se problemi s vremenom. Drugi faktori će uticati na naše mogućnosti za putovanje i uživanje u primorju“, istakao je Mihajlović za Sputnjik.


On je napomenuo da postoji mogućnost da pojedinim danima vreme bude oblačno i kišovito, ali da ih neće biti mnogo.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Sputnik

Povezane vesti:


>