Zdravlje

Ljubav

Čudesni napitak podstiče rad štitne žlezde i podiže energiju!

Čudesni napitak podstiče rad štitne žlezde i podiže energiju! Ovaj napitak sadrži niz sastojaka koji podstiču rad štitne žlezde, a ujedno je i prava bomba vitamina, minerala i antioksidansa dobrodošla na svačijem meniju. Podiže energiju i veoma je ukusan!

Čudesni napitak podstiče rad štitne žlezde i podiže energiju! Svet Plus




Recept je podelila certificirana holistička nutritivna terapeutkinja Syeda Kiran Zahra Hussain, a sastoji se od:

– 7 šoljica izvorske ili filtrirane vode
– 1 šoljica 100-postotnog soka od brusnice
– ¼ kašičice suvog đumbira
– ½ kašičica cejlonskog cimeta
– ¼ kašičice muškatnog oraščića
– ¾ šoljice sveže isceđenog soka od narandže
– ¼ šoljice sveže isceđenog soka od limuna


 

Štitna žlezda i 14 pitanja za proveru njenog rada!






Priprema:

Zagrejte vodu na vatri i pre nego što zavri dodajte sok brusnice, zatim dodajte začine i pustite da ključa na najnižoj temperaturi 20 minuta. Kada se ohladi na sobnu temperaturu dodajte sok narandže i limuna. Količina je predviđena za jedan dan.

Tajna lekovitosti napitka za štitnu žlezdu

Brusnice su odličan izvor joda koji je esencijalan za zdravlje štitnjače, a ove bobice ga sadrže čak 400 mcg-a i predstavljaju jedan od najboljih prirodnih izvora joda. Adekvatan unos joda pomaže detoksikaciju tela, reguliše metabolizam, rast i razvoj.

Đumbir je trenutno jako popularan lekoviti začin i to s opravdanim razlogom jer stvarno deluje. To uključuje i blagotvorno delovanje na štitnjaču. Sadrži magnezijum koji se pokazao kritičnim u kontrolisanju bolesti štitne žlezde. Uz to deluje i antiupalno što pomaže u sprečavanju upalnih procesa vezanih za hipotireoidizam.


Cimet je višestruko koristan lek za štitnjaču. Sadrži ekstrakt koji igra bitnu antiupalnu ulogu u induciranju ekspresija razine mRNA u područjima proinflamatornih citokina. 

Laički, medicinska primena cimeta mogla bi imati veliku ulogu u terapiji usporenog rada štitnne žlezde. Uz to, cimet deluje antiupalno i smanjuje insulinsku rezistenciju koja je usko povezana s nastankom Gravesove bolesti.

Muškatni oraščić prirodni je podizač raspoloženja i sedativ, pa potstiče metabolizam.

Narandžin sok bogat je izvor C vitamina koji je bitan za mnoge procese u telu. Sadrži idealan omer fruktoze i glukoze, minerale magnezijum i kalijum. Pozitivno deluje na štitnjaču i povećava glukuronsku kiselinu koja veže i eliminiše toksine iz tela i tako pomaže u ispravnoj funkciji hormona.

Limunov sok vrednog je nutritivnog sastava i velike lekovitosti za niz bolesti, pomaže detoksikaciju i jača imunitet.

Hipotireoidizam se dešava kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. Ova bolest pogađa oba pola, ali najčešće žene iznad pedesete godine. Štitnjača reguliše metabolizam, a niske razine hormona usporavaju telo i ujedno i brojne procese, od metabolizma do telesne temperature. Kada se ne leči može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Imate li usporen rad štitnjače pijte ovaj napitak svakodnevno. Takođe jedite hranu bogatu B kompleksom i gvožđem, morsko povrće poput kelpa i nori alge. Povećajte unos hrane bogate A vitaminom poput batata, šargarepe ili bundeve.

Generalno pravilo je da jedete zdravu i organsku hranu bogatu antioksidansima.

Ne zaboravite da lajkujete SVET PLUS za još više vesti! 


Izbegavajte hranu koja može ometati rad štitne žlezde – brokoli, zelje, cvetača, kelj, spanać, repa, soja, kikiriki, gorušica...

Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći
 OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/atma.hr

Povezane vesti:


>