Ostalo

Sme�no

Kako se zaštititi od groma?! Kišobran ne zaboravljajte, ono što pada po nama nije kiša!

Kako se zaštititi od groma ako niste u zatvorenom?! Kišobran ne zaboravljajte, ono što pada po nama nije kiša! Kada grmi sklonite se od drveća!

Kako se zaštititi od groma?! Kišobran ne zaboravljajte, ono što pada po nama nije kiša! Svet Plus



Nevreme praćeno gradom i grmljavinom poslednjih dana česta je slika u skoro svim krajevima Srbije.

Milan Stevančević, stručnjak iz oblasti elektromagnetnih polja, odgovarajući na pitanje otkud monsuni i ovakvo vreme u Srbiji kaže da to ništa nije neobično.

Stevančević je za TV Pink rekao da su te pojave karakteristične za jun mesec.

- Potrebno je znati da je jun mesec sa najvećim brojem munja i gromova. To se dešava na početku svakog solarnog ciklusa. Sve je to uobičajeno i nema nikakve veze sa izmišljenim globalnim zagrevanjem – smatra Stevančević.

Govoreći o grmljavini Stevančević kaže da je ona faktor rizika ukoliko se nalazimo na otvorenom prostoru.

- U unutrašnjem prostoru nema nikakve veze… Svaka kuća je Faradejev kavez u koji munja ne može da prodre. Ako ste napolju, na nekom polju i tako dalje priroda se pobrinula da nas obavesti kada će doći do munja i gromova jer se onda počinju javljati kondukcione struje poznate kao sevanje – istakao je on.

Stevančević kaže da je najbolje da kada počne sevanje uđemo u zatvoreni prostor.

On navodi da ako čovek stane ispod jasena ili hrasta jeste u opasnosti jer oni imaju gvožđa dosta u sebi i zbog toga imaju svoje magnetno polje koje privlači munje.

- Pored lipe ili jablana možete da stojite koliko hoćete, grom neće da udari – pojasnio je Stevančević.

Kaže da ako se osoba nađe usred oluje nađe na potpuno otvorenom prostoru treba da ima kišobran.

- Kiša nije voda, ona je smeša hemijskih elemenata, pa je od Đurđevdana do Preobraženja kisela. To znači da je kiselina, a one provode struju – objašnjava Stevančević i kaže da nas kišobran čuva da se ne pokvasimo.

Goran Mihajlović, pomoćnik direktora RHMZ, rekao je da je vreme takvo kakvo je i da je u granicama onog što smo imali i prethodnih godina.



- Maj i jun su najkišovitiji meseci. Pojava lokalnih pljuskova i grada nije nešto što nismo imali – izjavio je Mihajlović.

Kako kaže, bujice su posledica intenzivnih padavina u kratkom vremenu.

- Mi smo imali 40, 50, a u jednom trenutku i 70 milimetara padavina, ali to je lokalnog karaktera – rekao je Mihajlović i kazao da se padavine razlikuju i u delovima Beograda.

Prema njegovim rečima, ono što se uobičajeno zabeleži u junu padavina palo je u nekoliko sati.

Odgovarajući na pitanje o prestanku nestabilnog vremena Mihajlović kaže da se takvo vreme očekuje narednih sedam dana, sa tim što bi za vikend bilo nešto lepše vreme.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Alo.rs

Povezane vesti:


>