Zdravlje

Ljubav

Brokoli - eliksir mladosti i zdravlja! Đumbir je odličan dodatak!

Brokoli - eliksir mladosti i zdravlja! Đumbir je odličan dodatak! Može se pržiti sa belim lukom i komadićima đumbira koji daju izvanredan ukus ovom zelenom, vrlo hranljivom povrću.

Brokoli - eliksir mladosti i zdravlja! Đumbir je odličan dodatak! Svet Plus



Svež brokoli danas se može nabaviti tokom cele godine, a i smrznuti ima iste hranljive vrednosti.

Brokoli spada u jednu od najzdravijih vrsta povrća. Pripada istoj familiji kao i kupus, kelj, karfiol. Brojne studije pokazale su da ljudi koji konzumiraju brokoli imaju znatno sniženu mogućnost da obole od raka debelog creva, dojke, grlića materice, pluća, prostate, grla i bešike. Sadrži fitohemikalije koje blokiraju hormone koji stimulišu rast tumora.

Brokoli sadrži glukozinolate koji se pri varenju pretvaraju u indol, sulforafan, izotiocijanat, koji svi učestvuju u borbi protiv raznih hroničnih oboljenja. Sulforafan je organsko jedinjenje sumpora i pripada grupi fitohemikalija koje imaju snažno antikancerogeno dejstvo, što je dokazano na matičnim ćelijama, i kod pacova i kod čoveka. Istraživači na Džons Hopkins univerzitetu su došli do zaključka da sulforafan ubija Helicobacter pylori, bakteriju koja izaziva čir i kancer želuca. Brokoli sadrži mnogo bioflavonoida, uključujući kvercetin i druge fitohemikalije koje štite ćelije od mutacija i oštećenja koje izazivaju slobodni radikali.

 

Bol, strah, strepnja! Kako otključati zgrčeni mišić duše!








Lepeza hranljivih sastojaka

Brokoli je niskokalorična hrana koja sadrži esencijalne vitamine i minerale, kao što su vitamini A, C, E, K i B kompleksa. Jedna šolja brokolija sadrži dnevnu preporučenu dozu vitamina C, jednu trećinu preporučene doze folne kiseline, kao i beta karoten. Sadrži gvožđe, kalijum, kalcijum, selen, magnezijum i malu količinu proteina. Bogat je vlaknima, što je bitno za probavu.

Kalcijum i kolagen su bitni za čvrste kosti, a vitamin C, koji brokoli sadrži, važan je za sintezu kolagena.

Studije su pokazale da oni koji konzumiraju brokoli i slično povrće imaju manji rizik od ateroskleroze.

Svež brokoli danas se može nabaviti tokom cele godine, a i smrznuti ima iste hranljive vrednosti. Treba kupovati tamnozeleni brokoli, jer kada počne da žuti to znači da sadrži manje hranljivih sastojaka i gubi hranljivu vrednost.

 

Neprijatni miris nogu! Umesto skupih proizvoda probajte ovako!







Može se jesti svež i kuvan

Brokoli se može jesti svež, ali se više koristi u kuvanju. Prženje i parenje treba da budu do tačke kada je brokoli još hrskav, jer u tom stanju zadržava najviše fitohemikalija. Ako se bari u velikoj količini vode, gubi svoja pozitivna dejstva. Kada se obari na pari, može se preliti uljem i sirćetom ili posuti parmezanom, čilijem ili prepečenim susamom. Ako se prekuva, oslobađa neprijatan sumporasti miris i može izazvati gasove. Može se pržiti sa belim lukom i komadićima đumbira koji daju izvanredan ukus ovom zelenom, vrlo hranljivom povrću.


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/tosamja.media

Povezane vesti:


>