Region

Svet

Ivana Žigon u grob svoje majke spustila knjigu Desanke Maksimović!

Ivana Žigon u grob svoje majke  spustila knjigu Desanke Maksimović! Može se reći da je upravo delo Desanke Maksimović utisnulo snažan pečat na karijeru Jelene Žigon. Ljubav prema poeziji, i uopšte prema životu i umetnosti, ali i čojstvo, ova čudesna glumica prenela je svojoj ćerki Ivani.

Ivana Žigon u grob svoje majke  spustila knjigu Desanke Maksimović! Screenshoot/Instagram



Ivana Žigon je prošle godine priredila Muzičko-scensku odu „U slavu izuzetnih – Desanki za večnost, posvećeno Jeleni Jovanović Žigon”

Javnost je i dalje uzburkana nakon što je u okviru izmene programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost u gimnazijama, komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog zbirku „Tražim pomilovanje“.

Mnogi su osuđivali tu sumanutu odluku, pričali šta za njih predstavlja delo proslavljene pesnikinje, a šira publika se prisećala kako je plejada naših glumica besedila stihove Desanke Maksimović. Jedna od njih, možda i najbolja, najizraženija u kazivanju čuvene pesnikinje, bila je Jelena Jovanović Žigon.

Može se reći da je upravo delo Desanke Maksimović utisnulo snažan pečat na karijeru Jelene Žigon. Ljubav prema poeziji, i uopšte prema životu i umetnosti, ali i čojstvo, ova čudesna glumica prenela je svojoj ćerki Ivani Žigon, koja je prošle godine priredila Muzičko-scensku odu „U slavu izuzetnih – Desanki za večnost, posvećeno Jeleni Jovanović Žigon”. 


Ovaj nesvakidašnji umetnički performans se izvodi na Sceni „Raša Plaović” u Narodnom pozorištu u Beogradu, posvećen je Desanki Maksimović povodom 120 godina od njenog rođenja, a dočarava veliki smisao i moć umetnosti.


 

Glumica Jelena Žigon preminula je proleća 2018. godine posle iznenadne i kraće bolesti, a tokom pokopa na Novom groblju, Ivana Žigon je opraštajući se od svoje majke u grob spustila knjigu Desanke Maksimović.

- Izvornice, ljubavi naše, poklanjamo ti knjigu poezije jer, kada si se probudila i otvorila oči u bolnici i videla ovu knjigu, ozarila si se i na tome ti hvala, rekla je Ivana i spustila knjigu u grob "Tražim pomilovanje", Desanke Maksimović.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Alo

Povezane vesti:


>