Zdravlje

Ljubav

Nedostatak bikarbonata: Soda bikarbona - višestruka primena!

Nedostatak bikarbonata u organizmu može da izazove niz zdravstevnih problema. On je po prirodi prisutan u svakom organizmu, a manjak izaziva određene zdravstvene probleme koje možemo preduprediti povremenim uzimanjem soda-bikarbone preventivno. Višestruka primena! 

Nedostatak bikarbonata: Soda bikarbona - višestruka primena! Svet Plus



Svi smo čuli za soda-bikarbonu. Nalazi se u svakom domaćinstvu i njena je primena višestruka. Koristiti se u kulinarstvu kao sredstvo za dizanje testa, u lečenju, tačnije kao dodatak ishrani u terapijama kod raznih oboljenja ali i kao sredstvo za čišćenje i održavanje higijene prostora, dezinfekciju i beljenje veša itd. Dakle, širok je spektar dejstva ovog čarobnog praha zvanog soda-bikarbona odnosno natrijum hidrogenkarbonat.

Šta je soda-bikarbona? 

Soda-bikarbona je jedinjenje koje se dobija specijalnim postupkom koji se naziva Solvejev postupak a može biti dobijen uvođenjem CO2 u jedinjenja natrijumovih soli. Mnogi prehrambeni proizvodi sadrže soda-bikarbonu u svom sastavu jer je ona kodirana od strane Evropske unije kao aditiv i to pod brojem E500. 

Koristi se kao sredstvo za dizanje testa i kao antacid. Antacidi su sredstva koja se koriste za suzbijanje viška želudačne kiseline. Soda-bikarbona je odličan i od davnina poznat lek za lečenje gorušice, odnosno povećanog lučenja želudačne kiseline. Njena primena je vrlo široka, koristi se za razne namene, od prehrambene do farmaceutske i hemijske industrije. 

Svakako da je treba koristiti sa oprezom i kontrolisano kada je lečenje soda-bikarbonom u pitanju, jer ona u velikim količinama može da poremeti Ph želuca ali i preterana količina natrijuma povećava krvni pritisak. Međutim, ukoliko se koristi u preporučenim dozama i kontrolisano, soda-bikarbona je odličan saveznik u borbi kod mnogih oboljenja. 

Mnogo je više koristi od nje nego štete. Pomoći će nam u problemima sa želudcem, gljivicama u crevima, mršavljenju, alkalizaciji, detoksikaciji i čišćenju organizma. Može se koristiti i za pranje voća i povrća, obzirom na ogromnu zagađenost vazduha i sve veću količinu korišćenih insekticida i herbicida u poljoprivrednoj proizvodnji. Soda-bikarbona je našla svoje mesto u proizvodnji penušavih pića, kozmetici, pekarskoj i hemijskoj industriji, kulinarstvu i td. 

Sugurno ste čuli termin medicinska soda-bikarbona i obična soda-bikarbona koja se može kupiti u svim trgovinama. Koje su razlike i da li razlike zaista postoje, često je tema diskusije i možemo pronaći veliki broj kontraverznih informacija koje različito tumače ovo pitanje. U daljem tekstu objasnićemo razlike između medicinske i obične soda-bikarbone i njen značaj u lečenju mnogih  oboljenja. 
 

Jagoda dijeta! Ravan stomak za četiri dana! (JELOVNIK)





Medicinska soda bikarbona

Termin medicinska soda-bikarbona koristi se za prečišćenu, finiju sodu, koja se dobija istim principom i istim postupkom kao i ona koja se može kupiti u svim trgovinama. Razlika je samo u finoći i čistoći iste. Pored sode, drugi proizvod koji se dobija postupkom je takođe so, amonijum-hlorid. U reakciji učestvuje još i so natrijum-hlorid. Dakle, samo soli. Nema metalnog aluminijuma, niti njegovih jedinjenja. 

Neke farmaceutske kompanije koriste se terminom soda-bikarbona bez aluminijuma, međutim prisustvo aluminijuma u sodi koja se može kupiti u trgovinama nije dokazana. Medicinska soda-bikarbona je dakle najfinija i najčistija soda. Kada kupujemo soda-bikarbonu u apoteci potrebno je na deklaraciji da potražimo podatak o njenoj čistoći, dakle, 100% natrijum hidrogenkarbonat. 

Ukoliko nije te čistoće znaći da nije dovoljno prečišćena od zaostalih soli koje se takođe dobijaju u procesu proizvodnje soda-bikrabone. Medicinsku sodu-bikarbonu možete pronaći i u tabletama. Ona ima isti sastav kao i soda u prahu, samo je praktičnija i lakše ju je nositi uz sebe i pripremiti i popiti negde na javnom mestu.


Lečenje sodom bikarbonom

Nedostatak bikarbonata u organizmu može da izazove niz zdravstevnih problema. On je po prirodi prisutan u svakom organizmu, a manjak izaziva određene zdravstvene probleme koje možemo preduprediti povremenim uzimanjem soda-bikarbone preventivno. Dovoljno je da pola kafene kašičice rastvorimo u čaši vode i popijemo ili progutamo tabletu sode po potrebi. 

Kao preventiva soda će pomoći u balansiranju kiseline i baze u našem telu. Natrijum hidrogen karbonat je bazna supstanca koja se ne rastvara lako u vodi ali vrlo brzo deluje kao antacid pa nas rešava nadutosti, mučnine, podrigivanja i lošeg zadaha. Gotovo trenutno otklanja problem sa viškom želudačne kiseline a služi za alkalizaciju celog organizma.

Pomaže pri prehladi i gripu, dijabetesu, dermatološkim oboljenjima ali i kada je u pitanju oralno zdravlje, higijena zuba i usne duplje. Terapija soda-bikarbonom pomoći će nam pri lečenju mokraćne bešike i kiselosti urina. Dobra je za regeneraciju kože i sluzokože. 

Potrebno je biti obazriv kada su osobe sa povećanim krvnim pritiskom u pitanju jer soli u soda-bikarboni dovode do povećanog krvog pritiska. Osobe sa bolestima bubrega trebalo bi da konsultuju svog lekara ako koriste soda-bikarbonu, mada, postoje istraživanja koja potvrđuju pozitivan učinak sode kod bolesti bubrega i razbijanja kalcifikata-kamena u bubregu i bešici. 

U svakom slučaju, lečenje svih stanja bi trebalo sprovoditi u dogovoru sa izabranim lekarom.
 

Vitamin B12 ključan je nutrijent iz kompleksa B vitamina!





Sve blagodeti sode bikarbone

Naučnici su uspeli da dokažu preko 70 različitih, korisnih osobina soda-bikarbone. Širok je spektar njenog delovanja a svakako je najzačajiniji onaj vezan za zdravlje. Pored toga što se može koristiti preventivno, može se koristi i kao terapija ili kao potpora, odnosno dodatak glavnoj terapiji. Može se koristi sama ili u kombinaciji sa drugim sastojcima. 

Sa drugim sastojcima delovanje soda-bikarbone može biti jos izraženije i učinkovitije. Može se mešati sa biljnim čajevima, medom, limunom, đumbirom, eteričnim uljima pogotovo kada je u pitanju lečenje gljivica itd. Neophodno je da svako domaćinstvo uvek na polici ima kesicu soda-bikarbone. Kupujte je u apotekama ili trgovinama zdrave hrane. 

Sodu-bikarbonu koriste sportisti jer je odlična za vraćanje telesne energije izgubljene pri većim telesnim naporima. Takođe je odlična za alkalizaciju kiselosti koja se proizvodi u mišićima kod ljudi koji redovno i puno treniraju. Redukuje metabolizam a pored toga što je zaista dostupna svima spada u najsigurnija pomoćna sredstva za lečenje i detoksikaciju. Ako se koristi preventivno dovoljno ju je uzimati jednom dnevno po ½ kafene kašičice rastvorene u čaši vode. Kod različitih oboljenja različit je i intenzitet konzumiranja. Najviše je dozvoljeno do 7 puta dnevno. Soda-bikarbona može da poremeti Ph želudca i da izazove gastrointestinalne probleme, kao što su dijareja, grčevi i bolovi u crevima. 


Terapija soda-bikarbonom pokazala je značajne rezultate u lečenju sledećih zdravstvenih problema i oboljenja:



Želudačni problemi (višak želudačne kiseline, nadutost, loše varenje…)
Dermatološki problemi (regeneracija kože i sluzokože, zarastanje rana i opekotina)
Gljivična oboljenja na koži i u crevima (kandidijaza)
Za čišćenje creva (laksativ)
Alkalizaciju i detoksikaciju organizma
Oboljenje srca i krvnih sudova
Za bolove u grlu (ispiranje i grgoljanje)
Oboljenje desni
Infekcije usne duplje

 

Opasno po zdravlje: Kafa i mleko, veoma loša kombinacija!





Soda bikarbona i limun

Verovatno ste svi čuli za ovu čarobnu kombinaciju. Limunov sok u kombinaciji sa soda-bikarbonom ima više korisnih delovanja za organizam. Jedan od najvažnijih je svakako regulacija metabolizma, topljenje masti i mršavljenje. Sok od jednog limuna sa pola kafene kašičice soda-bikarbone pomešan sa vodom pomoći će vam da izgubite višak kilograma. Uzima se tri puta na dan a najbolje ga je uzimati uz redovnu i umerenu fizičku aktivnost. Ova kombinacija takože pomaže u čišćenju  krvnih sudova. 

Još jedna bitna uloga ovog napitka je čišćenje jetre. Redovnom upotrebom rešićemo se masne jetre, a naš organizam će biti snabdeven vitaminom C i kalijumom. Soda-bikarbona i limun detoksikuju organizam, pomažu u čišćenju organizma ali i regulišu loš LDL holeterol. 

Ovaj napitak možete uzimati preventivno ali i u slučaju pojave određenih zdravstvenih problema.
 

Limun i celer odstranjuju masnoće. Napitak odličan za posle obilnog obroka!





Soda bikarbona i med

Kombinacija soda-bikarbone sa medom odlična je kao piling za kožu. Ovako pripremljena soda može se nanositi na kožu na opekotine i kao tretman za stare ožiljke. Nanošenjem na lice smanjićemo lučenje sebuma, pomaže kod seboroične masne kože. Može se nanositi i na kosu,  usled pojave peruti i kod preteranog mašćenja kože glave i kose.

Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: Zdravisimo

Povezane vesti:


>