Zdravlje

Ljubav

Klice su izvor zdravlja! Uzgajajte ih kod kuće i koristite u ishrani!

Klice su izvor zdravlja! Uzgajajte ih veoma jednostavno kod kuće i koristite u ishrani! Klice semenki, žitarica i povrća predstavljaju energetsku i vitaminsku bombu i jedan od glavnih izvora najbitnijih nutrijenata, enzima i antioksidanasa.

Klice su izvor zdravlja! Uzgajajte ih kod kuće i koristite u ishrani! Screenshoot/Youtube



Klice predstavljaju jednu od najvrednijih vrsta hrane, po obimu hranljivih materija, po lakoći svarljivosti i brzini kojom hranljive materije ulaze u organizam i apsorbuju se i samim time daju nam zdravlje i energiju.

 

Ove minijaturne biljčice imaju neuporedivo veću koncentraciju svih hranjivih materija nego zrele, odrasle biljke i zato su više nego poželjne u ishrani.


Klice se gaje vrlo jednostavno i lako i u kućnim uslovima. Sve semenke, povrće i mahunarke mogu klijati koristecći istu osnovnu metodu. Možete isporobati razna semena, koja možete nabaviti u rasadnicima, kako biste otkrili koje klice najviše volite.

 

Neke od vrsta klica koje možete uzgajati kod kuće:

 

• mahunarke poput mungo ili azuki pasulja i sočiva

 

• celovite žitarice poput pšenice, raži i heljde

 

• klica povrća poput cvekle, brokolija, kupusa, rukole, rotkve i lucerke.



Potapanje (sađenje) klica


U veću teglu koju prekrijete gazom, stavite seme i prelijte ga mlakom vodom. Teglu držite na tamnom i mirnom mestu. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje je između 18°C i 21°C. Seme treba da odstoji od 4-12h u zavisnosti od vrste., tvrđem semenu je potrebno duže potapanje i do 12 sati, a mekšem semenu dovoljna su i 3-4 sata.

 

Brezina voda! Moćni napitak! Razbija celulit, jača imunitet...




Ispiranje


Posle ceđenja vode iz tegle kroz gazu, važno je dobro isprati seme. Neka seme ostane vlažno, ali da ne pliva u vodi. Svakog dana je potrebno ponavljati 2 do 3 puta dok klice nisu spremne za upotrebu. Ako želite da klice dobiju zelenu boju četvrti dan možete ih izneti na indirektnu sunčevu svetlost.

 

Berba


Većina klica je spremno za upotrebu u roku od 4-6 dana, dok je nekim kulturama potrebno i do 14 dana. Brzina klijanja zavisi i od uslova u kojim seme klija. Što je toplije to će seme brže klijati, dok na nižoj temperaturi klijanje će ići sporije. Klice su spremne za berbu i upotrebu kad se formiraju i otvore listići.

 

Upotreba


Kad su klice spremne za upotrebu, stavite ih u hladnu vodu da biste ih očistili i odložite u frižider gde se mogu čuvati nekoliko dana. Količina klica koju dobijete biće nekoliko puta veća od količine semena koju ste upotrebili. Stoga, treba stavljati manju količinu semena, da se prekrije dno tegle, kako bi seme imalo prostora za klijanje.

 

Ovo sićušno nutritivno blago obogatiće vašu ishranu uz minimalan trud - probajte!

Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Still

Povezane vesti:


>