Ostalo

Smeno

Živopisno poreklo Vaskršnjih običaja i simbola!

Živopisno poreklo Vaskršnjih običaja i simbola! Mada je Vaskrs ili Uskrs centralni simbol hrišćanstva, kao dan sećanja na vaskrsnuće Isusa Hrista, većina običaja vezanih za ovaj veliki praznik ima prethrišćansko, pagansko poreklo.

Živopisno poreklo Vaskršnjih običaja i simbola! Svet PlusTri najčešća simbola vaskršnje trpeze: jaja, pilići, zeke… naprosto simbolizuju plodnost i početak novog života, a na to ukazuju i običaji da se na Vaskrs jede i prolećna hrana: mladi luk, zelena salata, mlada jagnjetina.

Osim što simbolizuje plodnost zeka koji nosi jaja, vezan je i za jednu staru, prethrišćansku legendu o anglosaksonskoj boginji proleća i novog početka Estre, po kojoj je verovatno i nazvan najveći hrišćanski praznik u engleskom jeziku (Ester).

Priča kaže kako je boginja Estre  jednom u šumi, krajem duge i hladne zime, naišla na ptičicu koja je od hladnoće umirala u snegu. Ona ju je pretvorila u zeca, kako bi je krzno zaštitilo od hladnoće. Ali, zeka, koji je nekad bio ptičica je nakon preobraćenja zadržao sposobnost da nosi jaja.
 

Veštačke boje za jaja izazivaju zdravstvene tegobe! Ovo proverite!

Sa jajima ili bez njih, zečevi su životinje koje se brzo razmnožavaju i imaju mnogo potomaka, koji su takoreći od rođenja spremni za samostalan život, a već nakon pola godine i za parenje.

Interesanto je da su našim krjevima bojenje jaja ima dugu tradiciju i među pravoslavcima i među katolicima, ali da su simboli poput zeke, stigli tek sa austroguraskom okupacijom, kada su činovnici i vojnici iz drugih delova mornrhije sa sobom doneli i peštanske i bečke običaje. Oni su se, logično, prvo “primili” među katolicima.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/banjaluka.com

Povezane vesti:


>