Zdravlje

Ljubav

Kumin - Ubica gojaznosti! Kašika ovog začina topi masne naslage!

Kumin - Ubica gojaznosti! Kašika ovog začina topi masne naslage! Univerzitet medicinskih nauka u Iranu, napravio je zanimljivo istraživanje, kroz dve grupe od 44 žene koje su bile gojazne.

Kumin - Ubica gojaznosti! Kašika ovog začina topi masne naslage! Svet Plus



Pre svega da odmah napravimo razliku između Kima i Kumina jer mnogi smatraju da je u pitanju isti začin. Ne, nije! Oni imaju potpuno različite ukuse!

Kumin je biljka iz porodice štitarki koja vodi poreklo od Istočnog Mediterana do Indije. Ono što se koristi kao začin je sušeno seme ove biljke koje se nalazi u njenom plodu. Koristi se i u celom i u mlevenom obliku.

Kim je biljka takođe iz porodice štitarki koja vodi poreklo iz Zapadne Azije, Evrope i Severne Afrike. Kao začin se koristi seme ove biljke koje je dugačko oko 2mm i ima pet bleđih godova (mnogi ga greškom nazivaju semenom, ali je ipak u pitanju plod). Raste prirodno kao samonikla biljka, a i gaji se.

U čemu je sličnost?

Sličnost je u tome što seme kumina i plod kima izgledaju veoma slično, dolaze iz iste porodice i neka od lekovitih svojstava koja imaju se podudaraju.



Neki evropski jezici koriste isto ime za oba začina (u Hrvatskoj se oba začina nazivaju kumin), dok neki slovenski i uralski jezici kumin nazivaju Rimski kim. Postoji još jedan začin koji stvara konfuziju –crni kim (Nigella sativa) ali je u pitanju potpuno druga sorta.

Kada pomirišete kim osetićete miris mentola, a kada pomirišete kumin osetićete karakteristični orijentalni miris. Takođe, kim je malo krupniji i tamniji.

Univerzitet medicinskih nauka u Iranu, napravio je zanimljivo istraživanje, kroz dve grupe od 44 žene koje su bile gojazne.

Kroz tri meseca, njihov obrok je morao sadržavati po 500 kalorija dnevno.
 

Soda bikarbona za blistavu kožu! Uklanja mrtve ćelije i bakterije!


Razlika je bila u tome da je jedna grupa koristila kumin. Nakon tri meseca, prva grupa je izgubila prosečno 14 kilograma, za razliku od druge.

Tačnije, izgubili su 14,64 posto više masnih naslaga, od druge grupe koja je izgubila 4,91 posto.

Kumin začin sadrži fitsterole koji smanjuju mogućnost zadržavanja holesterola u telu i ubrzava metabolizam.

Dodajte ga u jogurt, ili u bilo koje jelo po želji i gledajte rezultate.


Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>