Zdravlje

Ljubav

Naučnici blizu otkrića da psi mogu otkriti obolele od Korona virusa!

Naučnici blizu otkrića da psi mogu otkriti obolele od Korona virusa! Pronalaze i asimptomatske nosioce? Studija se bazira na ranija istraživanja sposobnosti pasa da osete malariju i temelji se na pretpostavci da bolest izaziva specifičan miris.

Naučnici blizu otkrića da psi mogu otkriti obolele od Korona virusa! Svet Plus




Britanska humanitarna organizacija i naučnici su se udružili sa ciljem da otkriju može li se pseći njuh iskoristiti u otkrivanju korona virusa.


Naime, organizacija “Medical Detection Dogs” u saradnji s londonskom školom za javno zdravstvo i tropsku medicinu (LSHTM) i Univerzitetom Durham na severoistoku Engleske želi da utvrdi mogu li psi pomoći u dijagnostici.

 

Mogu otkriti promene u temperaturi kože?

 
Organizacija je započela pripreme za obuku pasa koja će početi za šest nedelja kako bi se osigurala “brza neinvazivna dijagnostička metoda”.

Organizacija je pre obučavala pse da otkriju bolesti kao što su tumor, Parkinsonova bolest ili bakterijske infekcije, dajući im uzorke od pacijenata. Psi mogu da otkriju male promene u temperaturi kože.

 

“Uvereni smo da psi mogu da otkriju Covid-19. Sada istražujemo kako možemo sigurno da uhvatimo miris virusa na pacijentima i izložimo pse tom mirisu", kaže Kleir Guest i dodaje kako im je cilj da psi otkriju svakog uključujući i one asimptomatske nosioce virusa, te nam pokažu koga treba da testiramo”.


Mogli bi da se rasporede na aerodromima


Autor odeljenja za kontrolu bolesti na LSHTM-u kaže da psi mogu da otkriju malariju uz “visoki stepen tačnosti” te da, s obzirom na to da druge respiratorne bolesti menjaju miris tela, postoje “ veliki izgledi” da bi to moglo biti tako i sa koronom.

 

Doktorka Snježana Milanović o korona virusu i kućnim ljubimcima!

Ljubimci ne prenose Korona virus! Vlasnici pasa imaju jači imunitet!




Pse bismo mogli rasporediti na aerodrmima na kraju epidemije kako bi otkrili nosioce virusa, te tako pomogli sprečavanju ponovnog izbijanja epidemije", kaže Stiv Lindsej sa Univerziteta Durham.


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/net.hr

Povezane vesti:


>