Lepota

Ljubav & Sex

Farbanje kose! Kada ne trebate eksperimentisati kod kuće!

Farbanje kose! Kada ne trebate eksperimentisati kod kuće! Farbanje kose kod kuće savetuje se samo ako ne planirate da menjate boju kose već hoćete da održite postojeću.

Farbanje kose! Kada ne trebate eksperimentisati kod kuće! Svet PlusAko želite da promenite boju, savetuje se da taj posao prepustite profesionalnom frizeru!

Takvo farbanje je ozbiljan korak, pa moramo jasno razumeti kako će to uticati na kvalitet kose. Na nezdravim pramenovima nećete dobiti prelepu boju, jer nedostatak sjaja menja željenu nijansu, piše Cosmopolitan.

Zašto je neka kosa sjajna?

Zato što je zdrava! Zatvorena kutikula odbija svetlost i čini dlaku punom.

Prilikom farbanja moramo uzeti u obzir nekoliko faktora:

kakva je početna baza (boja) - da li je kosa prethodno farbana ili je prirodna;
da li postoje oštećenja i osetljiva područja;
kakva je debljina i elastičnost vlasi;
šta tačno želimo i da li je to realno moguće;
kakva će biti dodatna nega kose.
Početna baza za farbanje


Svaki majstor zna da je lakše raditi sa prirodnom kosom - više opcija i mogućnosti, različite tehnike i boje (morate uzeti u obzir nivo tona od 1. do 10.), određivanje nijanse kojoj težimo i podešavanje neutralizacije. Ovde je sve jednostavno.
 

Frizura u trendu! Ovo su najelegantnije boje kose za proleće 2020. godine!

Međutim, ako je kosa prethodno farbana, onda treba razmotriti kada je bilo poslednje farbanje, koliko često se to radi i naravno, koji je kvalitet kose.

Najbolje bi bilo testirati boju na jednom pramenu. Profesionalni frizer ili kolorista ponudiće različita rešenja - ako vi želite crvenu kosu, a bili ste plavuša, veliki je rizik da dobijete narandžastu nijansu!

Izbor boja i nijansi

Zato je važno da frizer tačno zna šta vi želite, a on će kombinovati različita rešenja - nijanse koje će koristiti, čime će farbati uz koren, a čime niz dlaku i kako će sačuvati sjaj, što je veoma važno.

Boje su različite: trajne su postojane, dok polu-trajne služe za nijansiranje.

Boja može da se posvetli ili potamni prirodni pigment kose.

Ako farbamo trajnom bojom, moramo shvatiti da su procesi sledeći: prvi je amonijak ili monoetanolamin koji otvara kutikulu. U zavisnosti od volumena, on "izbija", odnosno oksiduje prirodni pigment, stvara prostor za veštački pigment (boja koju ste izabrali), a zatim veštački pigment "ulazi" u prazan prostor.  Sve se to događa u strukturi kose.

Za to je najbolje koristiti farbe sa niskim sadržajem amonijaka.

Polutrajno farbanje

Ovakva boja ne utiče na prirodni pigment, ne menja boju kose i ne može je posvetliti. Nanosi se u jednom sloju i daje stabilnost boje oko mesec dana, a može i da predstavlja dodatnu zaštitu. Ove vrste boja koriste se za postizanje sjaja ili toniranje prethodno izbeljene ili farbane kose i nisu agresivne.


Još tekstova o nezi i lepoti možete pročitati OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: cosmopolitan.rs


>