Svet

Region

Serija Mindhunter za sve ljubitelje priča o serijskim ubicama! (VIDEO)

Priče o serijskim ubicama već su postale žanr za sebe, a serija "Mindhunter" je postala priručnik za sve one koji vole da pred malim ekranima rešavaju jezive slučajeve i otkrivaju ubice i pre glavnih junaka. Za sve ljubitelje priča o serijskim ubicama! Ako je već niste odgledali pravo je vreme za to...

Serija Mindhunter za sve ljubitelje priča o serijskim ubicama! (VIDEO) Screenshoot/InstagramSerija prikazuje početke profilisanja serijskih ubica pod okriljem FBI, dok termin "serijski ubica" još nije ni postojao. I, osim što je zanimljiva priča, za svakog ljubitelja filmova i serija o serijskim ubicama predstavlja odličnu uvodnu lekciju u materiju.

Prva sezona ima deset epizoda u kojima pratimo mladog i ambicioznog FBI detektiva Holdena Forda (igra ga Džonatan Grof) i njegovog starijeg partnera Bila Tenča (Holt Mekalani) koji, negde sedamdesetih godina, kreću u svoje veliko istraživanje zasnovano na intervjuima sa najbrutalnijim ubicama svog vremena. 

Vođeni idejom da ako uđu u um ubica, shvate kako oni razmišljaju i šta je sve prethodilo njihovim zločinima, nadaju se da će jednog dana moći čak da ih preduprede.

Svedoci smo toga da se to nije desilo, ali uzbudljivo je pratiti kako su pioniri bihejvioralnog odeljenja FBI počinjali da razmišljaju u tom pravcu. Koje su detalje primećivali i uzimali u obzir. Kakva su iskustva i iskušenja prolazili. S kojim su se preprekama susretali. Zajedno s njima, dobijate sva ona "pravila zaključivanja" koja će kasnije koristiti profajleri iz serije "Criminal minds" i drugi - i to na samom izvoru.

U tom kontekstu, treba napomenuti da je lik Holdena Forda baziran na stvarnom istražitelju Džonu E. Dauglasu, jednom od prvaka psihološke kriminalistike prema čijoj je knjizi "Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit" i nastao deo sadržaja serije. Lik Bila Tenča baziran je na Robertu Resleru, a, pogađate, ni ubice s kojima se susreću nisu izmišljene.

Dok glavni akteri čekaju susret sa Čarlsom Mensonom, posebnu pažnju zadobio je Kameron Britl u ulozi Eda Kempera, finog i kulturnog psihopate čija su monstruozna ubistva zgrozila svet.I pravi Kemper je visok preko dva metra i težak preko 120 kilograma i bio je proglašen krivim za 10 ubistava između 1964. i 1973. Baš kao u seriji, nakon što je u 15. godini ubio babu i dedu, bio je zatvoren u psihijatrijsku ustanovu, iz koje je pušten kad je imao 21 godinu. Nastavio je da ubije, kidnapovao je i ubio šest studentkinja, a u završnici svoju majku i njenog prijatelja. Nećemo o detaljima, ko je gledao seriju zna koliko su bolesni, brutalni, mučni, ali su i istiniti.

Inače, Kemper navodno ima IQ 145, a još služi doživotnu zatvorsku kaznu u Kaliforniji.

 

Monte Risel, kojeg u seriji igra Sem Strajk, silovao je 12 žena, a ubio pet, pre nego što je uhapšen u svojoj 19. godini.

Sad ima 59 godina i u zatvoru je u Virdžiniji.

Pored Kempera, "Mindhunter" je posebno razradio lik Džerija Brudosa (igra ga Hepi Anderson), ubice koji se loži na ženske cipele.

Kako se u seriji razotkriva, njegov fetiš se razvio još u detinjstvu, sa 17 je bio zatvoren zbog seksualnog napada, a sa 28 je optužen za ubistva najmanje pet mladih žena. Navodno, nije poznavao nijednu, ali nalazio je način da ih namami u svoju garažu gde ih je maltretirao i ubijao, a ponekad i uzimao "trofeje".

Brudos je prvo priznao ubistva, a zatim povukao priznanje (u seriji već ništa ne priznaje). Na kraju je osuđen zbog tri ubistva i od 1969. je služio kaznu u Oregonu - 2006. je preminuo od raka jetre.

I ludi Ričard Spek je zaista postojao i zaista je ubio šest medicinskih sestara u jednoj večeri.

Spek, kojeg igra Džek Erdi, u "Mindhunteru" se pojavljuje kao ekscentrični i nepredvidivi ubica, koji zamalo da uništi ceo projekat.

Spek je imao 24 godine kad se 1966. u Čikagu, nakon neuspešne potrage za poslom, napio i upao u stan gde je zatekao grupu mladih medicinskih sestara, koje je redom poubijao (samo je jedna uspela da umakne, jer se sakrila pod krevetom) - objašnjenje da su "te žene umrle jer jednostavno nije bilo njihovo veče" koje je podvučeno u seriji jeste Spekov citat. Spek je umro u zatvoru 1991. od srčanog udara. Imao je 49 godina.E, a sad jedan SPOJLER koji smo našli na netu - ukoliko ne želite da pokvarite ugođaj dok ne stignete do druge sezone, bolje nemojte da čitate dalje.

Jer otkrićemo vam i ko je misteriozni "brka" koji se pojavljuje kroz celu prvu sezonu pred uvodnu špicu, ali svojih "pet minuta" tek treba da dobije. 

U pitanju je Denis Rejder poznat kao BTK ubica, koji je od 1974. do 1991. ubio 10 ljudi, a paralelno se "igrao" s policijom šaljući pisma i ostavljajući tragove...

Ostale teme vezane za filmove i serije možete pogledati OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Noizz

Povezane vesti:


>