Zdravlje

Ljubav & Sex

Da li vam nedostaje cink? Ako sumnjate evo kako da proverite!

Da li vam nedostaje cink? Ako sumnjate evo kako da proverite! Zašto je cink važan mineral ključan za naš imunitet i mnoge procese u našem telu, kao opšte zdravlje, saznajte upravo sada!

Da li vam nedostaje cink? Ako sumnjate evo kako da proverite! Screenshoot/YoutubeNašem organizmu su potrebni razni vitamini i minerali da bi optimalno funkcionisao. Jedan od bitnih minerala je cink, koji se nalazi u našem telu u mikro tragovima. Iako organizam ne zahteva velike količine cinka, moguće je da osoba ima nedostatak cinka, naročito ako se nezdravo hrani, ili ima neka hronična oboljenja. 

Kako cink funkcioniše u našem telu?

Cink je zadužen za mnoge aktivnosti u našem organizmu: podržava funkciju ćelija, pomaže u ćelijskoj deobi, metaboličkim hemijskim reakcijama, zaceljivanju rana. 

Cink igra i dodatne uloge u našem organizmu, uključujući: jačanjeimunološke funkcije, održavanje funkcije mirisa i ukusa, regulisanje rasta i razvoja ljudi. 

Naše telo ne skladišti cink, što znači da je dobijanje optimalne količine cinka na dnevnom nivou važno za sprečavanje nedostatka cinka.

Ovo su simptomi nedostatka cinka

Simptomi nedostatka cinka su povezani sa ulogama koje cink obavlja u organizmu. Neki od najčešćih simptoma nedostatka cinka uključuju:

· gubitak apetita· sporiji rast i razvoj od očekivanog · slaba funkcija imunog sistema

Teži slučaj nedostatak cinka može izazvati još burnije simptome, kao što su: odložena seksualna zrelost, dijareja, lezije oka i kože, umor i obamrlost, gubitak kose, loše zarastanje rana, neobjašnjivi gubitak težine.

Muškarci i dečaci takođe mogu da dožive impotenciju i hipogonadizam, stanje kada muško telo ne proizvodi dovoljno testosterona.
 

Heljda štiti srce, snižava holesterol, reguliše šećer!
A ovo su uzroci nedostatka cinka

Osobe sa zavisnošću od alkohola obično imaju nedostatak cinka. Širom sveta, aproksimativno oko 1,1 milijardi ljudi ima nedostatak cinka usled neadekvatne ishrane, navodi se u članku objavljenom u časopisu Scientific Reports. Postoje tri glavna uzroka nedostatka cinka:


· manjak cinka usled neadekvatne ishrane· gubitak viška cinka iz tela· hronična stanja koja izazivaju nedostatak cinka

Osobe sa sledećim hroničnim stanjima mogu da dožive nedostatak cinka: alkoholizam, celijakija, hronična dijareja, hronična bolest bubrega, bolesti jetre, Kronova bolest, dijabetes, oboljenja pankreasa, ulcerozni kolitis, veganska ishrana. 

Vegani/vegetarijanci tradicionalno imaju niži nivo cinka u organizmu, jer telo efikasnije razlaže cink koji dobija iz mesa. Vegetarijanci imaju tendenciju da jedu veće količine mahunarki, soje, pasulja, orašastih plodova i prehrambenih proizvoda. Iako je ovo zdrav izbor hrane, vegani mogu narušiti sposobnost organizma da apsorbuje cink, zbog prisustva fitata. Ove supstance se vezuju za cink, tako da ga telo ne može apsorbovati.

Da li godine utiču na nivo cinka u organizmu?

Starije odrasle osobe su izložene riziku od nedostatka cinka jer ne smeju jesti, ili imati pristup širokoj paleti namirnica. Uzimanje nekih lekova takođe može povećati oslobađanje cinka u telu. Primeri uključuju uzimanje tiazidnih diuretika, kao što su hlortalidon ili hidroklorotiazid. Postoji i retki medicinski poremećaj koji se zove acrodermatitis enteropathica, koji utiče na sposobnost organizma da apsorbuje cink.

Nedostatak cinka takođe može sprečiti organizam da reguliše hormone kao što je testosteron, što može dovesti do poremećaja erekcije. 

Otkrivanje nivoa cinka putem testova krvi ili urina ne može dati validan rezultat, jer je cink prisutan samo u malim količinama u ćelijama.

Prevencija nedostatka cinka

Nedostatak cinka je prvo poželjno nadomestiti pute ishrane. Osoba koja konzumira širok spektar hrane, češće dobija dnevne količine cinka. To uključuje meso, voće, povrće i mlečne proizvode. Ovo su neke od namirnica bogate cinkom: školjke i morski plodovi, goveđe meso, žitarice, pasulj, leblebije, ovsena kaša, jogurt, mleko.

Kao što postoje problemi sa nedostatkom cinka, tako i osoba može imati ili konzumirati previše cinka. To se obično dešava kada osoba uzme višak suplemenata cinka kako bi poboljšala svoj imuni sistem. Previše unosa cinka može izazvati simptome koji se kreću od mučnine i povraćanja do oštećenja funkcionisanja imunog sistema. 


Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Pink.rs

Povezane vesti:


>