Zdravlje

Ljubav & Sex

Heljda štiti srce, snižava holesterol, reguliše šećer!

Heljda štiti srce, snižava holesterol, reguliše šećer! Ona je zdrava i ukusna namirnica ali je u našim krajevima neopravdano zapostavljena u ishrani.

Heljda štiti srce, snižava holesterol, reguliše šećer! Svet PlusHeljda se lako vari, prepuna je vitamina grupe B i mnogih hranjivih sastojaka. Mlevenjem heljde dobija se brašno od kojeg se pripremaju hleb, peciva, a posebno su ukusne i zdrave palačinke od heljdinog brašna.

Heljda se sve više konzumira budući da sadrži dijetalna vlakna, minerale poput fosfora, magnezijuma, gvožđa, cinka, bakra i mangana i osam esencijalnih aminokiselina, bogata je flavonoidima i smanjuje nivo šećera u krvi.  Osobe koje izbegavaju gluten bez razmišljanja mogu uživati u jelima od heljde, a snižava i visok pritisak i holesterol, pa tako i održava zdravlje kardiovaskularnog sistema.
 

Opasan lek! Lekari upozoravaju da ovo nikako ne isprobavate!

Često služi kao zamena za pirinač ili se priprema kao kaša.

Zanimljivo je da se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti, ali botanički ona spada u kategoriju zeljastog povrća, a ponekad je svrstavaju i u voćke. Možda ne znate, ali cvetovi heljde vrlo su aromatični zbog čega privlače pčele koje proizvode poseban med koji karakterše specifična tamna boja i snažan miris, a bogat je i lekovitim svojstvima.

Ukusna su i fina poslastica i palačinke od heljdina brašna : 

Posne i zdrave palačinke od heljdinog brašna! (RECEPT)Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/ T portal

Povezane vesti:


>