Ostalo

Sme�no

Prva aplikacija za udomljavanje i potragu za izgubljenim ljubimcima!

Prva aplikacija za udomljavanje i potragu za izgubljenim ljubimcima u Srbiji. Ljubimci nisu samo životinje koje obožavate. Ljubimci su deo porodice. Zato je teško zamisliti i rečima opisati osećaj očaja i bespomoći onih koji su prošli kroz tu vrstu životne traume - da im nestanu iz života, pa čak i da se to desilo samo nakratko.

Prva aplikacija za udomljavanje i potragu za izgubljenim ljubimcima! Svet Plus



Google Play i Apple Store puni su aplikacija koje vlasnicima olakšavaju brigu o ljubimcima. Postoje aplikacije koje vam pomažu da izaberete ime svom novom ljubimcu, društvene mreže gde možete da podelite o njima isto ono što biste o sebi na Fejsbuku (doduše, pitanje je ko se tu više predstavlja - ljubimac ili ipak njegov vlasnik), dostupne su aplikacije sa medicinskim savetima, ili one koje daju isključivo informacije o onome što može da bude otrovno za životinje o kojima brinete - i to od ptice do konja. Napravljena je aplikacija specijalizovana za hitne slučajeve i prvu pomoć - sa savetima kako kom ljubimcu koji se guši izvaditi nešto iz grla, kako zaustaviti krvarenje ili kako reagovati ako se naudisao dima, opekao...

Postoji čak i aplikacija za pojašnjenje veterinarskog rečnika i verovali ili ne - ima 44.000 termina sa definicijama. Da ne spominjemo sve one koje vas vode do specijalizovanih sajtova i prodavnica za igračke i stvarčice koje su vašim ljubimcima potrebne, ili one koje će vam ukazati na nove modne detalje i trendove.



Međutim, koliko god dragocene sve one bile, ništa se ne može porediti sa tim kada vam neko pomogne da nađete svog odlutalog prijatelja ili kada omogućite nekoj usamljenoj životinji da pronađe dom i ljubav.

Takva jedna platforma odnedavno postoji i u Srbiji. Svako ko je video, našao, izgubio ili ima ljubimca za udomlljavanje može postaviti objavu u HAFF-u (Help A Furry Friend), web i android aplikaciji.

Kreator HAFF-a, programer Srdan Topalović kaže za portal N1 da je ideja nastala kada je udomio četiri meseca mladu ženku rotvajlera sa ulice, koja nije imala ogrlicu, niti je bila čipovana. Tražili smo vlasnike preko Fejsbuk grupa, različitih onlajn sajtova za oglašavanje, ali se niko nije javljao, navodi.  



"Za razliku od Fejsbuk grupa, gde se objave gomilaju i "re-postuju" sa prilično malo detalja, na HAFF-u se mogu postaviti objave sa tačnom lokacijom, brojem pasoša i mikročipa, filtrirati ili sortirati iste sa različitim opcijama", kaže Topalović.

Nakon što je objava aktivna, dodaje, može se direktno kontaktirati oglašivač putem poruke u aplikaciji ili telefonom, ukoliko je ostavio broj.

Aplikacija će se razvijati, pa, kako navodi, i narednom periodu planira da završi algoritam koji će obaveštavati korisnika kada se pojavi objava koja odgovara tagovima koje je postavio, "map view" koji će prikazivati objave u određenom radijusu i zaseban blog sa savetima veterinara.



Sagovornik portala N1 dodaje i da HAFF podržava razmenu fotografija, neke korisne savete već sada možete naći, a i objave o izgubljenim ili primećenim životinjama.

"Teško je kad izgubite ljubimca, a jos teže kad ih vidite napuštene. Mislim da HAFF može pomoći u svemu tome, da može olakšati kompletan proces pronalaska ili udomljavanja naših krznenih prijatelja", zaključuje Topalović.    

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/N1

Povezane vesti:


>