Lepota

Ljubav

Kolagen za lice, lepotu i zdravlje: Lepak koji pomaže telu da ga drži zajedno!

Proizvodnja kolagena  se usporava kako starimo. Kolagen za lice, lepotu i zdravlje! Kada je reč o našim zglobovima i tetivama, u najjednostavnijem smislu to je „lepak“ koji pomaže telu da ga drži zajedno.

Kolagen za lice, lepotu i zdravlje: Lepak koji pomaže telu da ga drži zajedno! Svet Plus



Kolagen je najbrojniji protein u našem telu, pogotovo  tip kolagena 1 (postoji 28 tipova kolagena). Pronađen je u mišićima, kostima, koži, krvnim žilama i tetivama. To je ono što daje čvrstinu i elastičnost koži.

Kada je reč o našim zglobovima i tetivama, u najjednostavnijem smislu to je „lepak“ koji pomaže telu da ga drži zajedno.

Proizvodnja kolagena  se usporava kako starimo. Prvi znaci starenja su pojava  bora, neelastična  koža i bolovi u  zglobovima usled slabijenja hrskavice. Druge navike u životu  – poput unosa hrane visokog nivoa šećera, pušenja i dugotrajno  izlaganje suncu – takođe utiču na smanjenje  kolagena.

Utvrđeno je da  bolesti povezane s kolagenom najčešće javljaju zbog kombinacije genetskih defekata, lošeg unosa hrane bogate kolagenom, nedostataka u ishrani i probavnih problema, koji utiču na proizvodnju (sinteza) kolagena.

Srećom, konzumiranje hrane kao što je supa od kostiju, može pružiti obilje ovog vitalnog proteina. Jedan tanjir ove supice na dan, vašoj koži daće mladalački izgled, kosi prelep sjaj i čvrstinu noktima.

1.Poboljšava zdravlje kože

Kako starimo, proizvodnja kolagena opada – to se događa čak i dok čitate ovaj tekst. Fizički ćete ga primetiti: više bora i manja elastičnost kože.


Povećanje nivoa  kolagena može pomoći vašoj koži da izgleda čvršće, povećate glatkost i sjaj i pomaže vašim ćelijama kože da se obnove.  

Istraživanja koja ispituju antiagresivna  svojstva kolagena pokazala su da je 2,5-5 grama kolagen hidrolizata korišćeno kod žena u starosti od 35 do 55 godina starosti,  jednom  dnevno tokom osam nedelja, značajno poboljšalo elastičnost kože, kao i kod vlažnosti kože, transepidermalni gubitak vode ( suvoća) i hrapavosti kože. Ovo čini kolagen jednim od najboljih prirodnih sastojaka za negu kože.
 

Šakira ovako zateže stomak! Kućni trening za trbušne mišiće i struk!





2.Smanjuje bolove u zglobovima

Jeste li se ikada osećali kao da imate teške noge, kao da su drvene, zapravo, noge koje se osećaju dodatno ukočene i uzrokuju bol kada se krećete? To vam se sigurno desilo usled gubitka kolagena.

Kada dođe do smanjenja kolagena, naše tetive i ligamenti počnu da se kreću malo sporije, što dovodi do ukočenosti, natečenih zglobova i još mnogo toga.

Sa svojom glatkom strukturom koja pokriva i drži naše kosti zajedno, kolagen nam omogućava kretanje bez boli. Ne treba da nas čudi  nedavna studija koja  je utvrdila da je kolagen delotvoran lek za lečenje osteoartritisa i drugih bolova i poremećaja zglobova.

Istraživači u Harvardu iz Beth Israel Deaconess Medicinskog Centra u Bostonu otkrili su da je dodatak kolagena tipa 2 pomogao  pacijentima koji boluju od reumatoidnog artritisa da pronađu olakšanje od bolnih simptoma smanjujući oticanje svojih zglobova. Druga studija objavljena u časopisu “International Journal of Medical Sciences”, pokazala je da ljudi s bolovima u zglobovima osteoartritisa, koji se leče tipom 2 kolagena, pokazuju značajna poboljšanja u svakodnevnim aktivnostima, poput hodanja stepenicama, penjanja ili spavanja i opšteg poboljšanja kvaliteta njihovog života.
 

Zašto je vitamin C savršeno rešenje za svaku ženu!





3.Pojačava metabolizam, mišićnu masu i energiju

Povećanje kolagena može vam pomoći da poboljšate vaš metabolizam. Jedna od najvažnijih uloga glicina, koga ima u kolagenu, jeste da pomaže u stvaranju mišićnog tkiva . Takođe, upumpava šećer u tkiva i podiže energetski nivo.  

Kada koristite kolagen, možete imati više koristi, ukoliko kombinujete sa vitaminom C. Na taj način  osigurali ste da vaš organizam  može pretvarati kolagen u koristan protein, koji će početi da obnavlja  izvore energije i vitalnost.

To nije sve što glicin može učiniti za vaš metabolizam. Istraživanja pokazuju da i glicin ima važnu ulogu u funkciji digestivnog i centralnog nervnog sistema, a oni igraju velike uloge u održavanju zdravog, mladalačkog tela.
 

Regenerator za kosu: Pravilno korišćenje! Da teme ne bude masno!






4. Jača nokte i zube

Da li vam se nokti listaju i pucaju? Za to može biti odgovoran manjak kolagena. On se nalazi u sastavu  noktiju, pa ako ga ubacite u ishranu, dobićete rezultat –  jake i nelomljive nokte.

Kolagen je specijalni protein koji čini strukturu desni. Kako bi desni bile zdrave potreban je kolagen. Što je više kolagena u ishrani, vaše desni i zubi biće zdraviji, i manje će se kvariti.

5. Poboljšava zdravlje jetre – detoksikacija
 

Ako želite očistiti svoje telo od štetnih stvari, poboljšati protok krvi i zadržati svoje srce mladim, kolagen je izuzetno koristan. Glicin u ovom slučaju pomaže da umanji štetu koju trpi  jetra kada apsorbuje  strane supstance, toksine ili alkohol koji ne bi smeli prolaziti kroz nju.

Jedan od najjednostavnijih načina čišćenja jetre je supa sa kostima. Preporučuje se  trodnevni detoks kostiju za brzi oporavak rada jetre. Pomoći će vašem organizmu da se reši hemikalija. Studije su čak otkrile da se glicin može upotrebiti za smanjenje oštećenja jetre uzrokovane konzumiranjem alkoholom.



6. Štiti zdravlje kardiovaskularnog sistema

Prolin čini 15% kolagena. Prolin pomaže arterijama da naslage masnoća sa zidova ispusti u krvotok, smanjuje slojeve masnoće u arterijama i da svede nagomilavanje masnoća na minimum. Takođe prolin pomaže u kontroli krvnog pritiska i omogućava bolju cirkulaciju.

7.Kolagen za propustljiva creva

Sindrom propustljivih creva je stanje kada  toksini  prolaze pored digestivnog trakta. Kolagen i ovde ima svoju ulogu. Razložiće protein i umiriti sluzokožu creva, isceliti oštećene ćelijske zidove i napojiti ih lekovitim aminokiselinama. Pomoći će da se voda apsorbuje i da se sve glatko kreće kroz digestivni trakt.


Gde naći kolagen u hrani?

Da biste usporili vaš proces starenja, smanjili pojavu bora na licu, zategli vašu kožu i kosi dali sjaj, potrebno je da unosite hranu bogatu kolagenom.

Glavni izvori kolagena su belančevine, uključujući govedinu, piletinu, ribu i jaje, školjke.

Više o tome kako se ti izvori razlikuju i imaju koristi kod nas:

Kolagen u govedini: Goveđi kolagen se dobija najviše iz kože, kostiju i mišića. Izrađen je uglavnom iz tipa 1 i 3 kolagena, što je dobro uklopljeno s obzirom da su to najcenjenije vrste stvorene i pronađene u ljudskom telu. Veoma je bogat izvor glicina i prolina, i stoga je govedina korisna za proizvodnju kreatina, izgradnju mišića i pomaže telu da stvara svoj vlastiti kolagen.
 

Zdravlje iz tanjira: Evo šta je potrebno za lepši ten!





Pileći kolagen: Tip kolagena koji je najbrojniji u pilećem kolagenu je tipa 2, što je najbolje za izgradnju hrskavice. To ga čini korisnim za zdravlje zglobova, pogotovo jer ovaj izvor takođe daje hondroitin sulfat i glukozamin sulfat – od kojih oboje imaju značaj protiv starenja.Većina dodataka koji sadrže kolagen obično koriste pileći kolagen i osiguravaju tip 2.

Kolagen u ribi: Otkriveno je da se kolagen dobijen iz riba lako apsorbuje i osigurava uglavnom tip 1 kolagena, s aminokiselinama glicin, prolin i hidroksiprolin. Budući da se tip 1 može naći u celom telu, konzumiranje više ribljeg kolagena povezano je s prednostima za zglobove, kožu, vitalne organe, krvne žile, probavu i kosti. Hidroksiprolin je potreban za stabilnost kolagena i nastaje modificiranjem normalnih aminokiselina prolina nakon izgradnje kolagena. Ova reakcija takođe zahteva vitamin C (kako bi pomogao u dodavanju kiseonika), zbog čega nedostatak vitamina C može uzrokovati abnormalnosti u količini kolagena.

Kolagen u jajima: Kolagen jaja, pronađen je u ljusci, kao i u belancetu jajeta, uglavnom sadrže kolagen tipa 1. Ona takođe ima tip 3, 4 i 10, ali daleko najviše tipa 1, baš kao i ljudsko telo (otprilike 100 puta više tipa 1 od tipa 4).  On daje glukozamin sulfat,  hijaluronsku kiselinu i različite aminokiseline koje imaju prednosti za izgradnju vezivnog tkiva, isceljuju rane, pomažu izgradnju mišićne mase i smanjenju bol kod ukočenosti.

Za vegetarijance i vegane se preporučuje koštunjavo voće. Ili unos zelenog povrća(kelj, kupus, spanać), jer ova hrana stimuliše proizvodnju kolagena.
 

Gusta i jaka kosa! Hrana od koje kosa brže raste!





Iskoristite kolagen za lice

Kolagen ima svoju primenu i kod preparata za negu lica. Veliki broj sredstava se proizvodi, a njegova korist je višestruka. Poboljšava strukturu kože,smanjuje bore i čini kožu blistavom i sjajnom.

Serum za lice – poboljšava strukturu kože i održava vezivno tkivo i tonus u dobrom stanju. Koristi se u svakodnevnoj nezi lica. Dovoljno je 2-3 kapi naneti na čistu kožu lica, vrata i dekoltea, ujutru i uveče.

Kreme za lice – kreme sa kolagenom se takođe proizvode za dnevnu i noćnu negu. U zavisnosti od toga, vašu kremu nanosite, na čisto lice i ostaviti kremu da deluje. Naneti na lice, vrat i dekolte. Dejstvo krema sa kolagenom je višestruko.

Dubinski neguje i jača strukturu kože povećavajući nivo vlage, ubrzava metabolizam ćelija
Sitne bore nestaju
Nakon četiri nedelje vidno smanjuje bore, čak i do 50%
Sprečava prerano starenje kože, daje energiju ćelijama
Koži vraća tonus i elastičnost i čini je blistavijom.
Gel maska za lice – gel maska vraća koži vitalnost i blistavost.  Kolagen gel maska vlaži, hrani, podmlađuje i neguje kožu. Lako se nanosi na lice, jednom do dva puta nedeljno. Dovoljno je držati gel masku do dvadeset minuta da deluje, a nakon toga isprati vodom.

 

Regenerator za kosu: Pravilno korišćenje! Da teme ne bude masno!





Kolagen ampule za lice – značajno hidriraju kožu, tako da lice postaje jedro, meko i glatko. Aktivni delovi se nalaze u vodenoj osnovi. Ampule za lice hidriraju kožu i zatežu kožu. Koriste se jednostavno u svakodnevnoj upotrebi, jednostavnim nanošenjem na vrat, dekolte i lice, mekim utapkavanjem. Nakon toga može naneti kremu.

Kolagen kapi za lice – kapi sa kolagenom su sastavni deo nege i  smatraju  se jako delotvornim sredstvom za održavanje pravilne hidratacije kože. Nanošenjem na kožu stvara se zaštitna barijera, zadržava vlaga i čuva postojeći prirodni kolagen. Koža postaje elastična i tonizirana. Deluje protiv starenja kože. Posle tretmana kapima, naneti vašu kremu za lice.

Šta je tečni kolagen za lice

Pića na bazi kolagena već jako dugo su poznata  i piju se u Japanu. Već godinama poznata marka Shiseido proizvodi praškove, pića i ostale dodatke sa kolagenom. Sada se ovi proizvodi probijaju i na zapadne zemlje, i to uspešno, zbog činjenice da od njih možete imati niz estetskih koristi.

Već smo napomenuli da kolagen duže kožu drži mladolikom, to znači da je i njegova primena upravo da uspori starenje.

Šta se događa vašoj koži kada pijete tečni kolagen?

Kada uzmete hidrolizirani kolagen , povećavate unos posebnih amino kiselina dostupnih ćelijama u telu koje stvaraju kolagen.

Ovakvi sastojci kolagenskim napicima daju prilično loš ukus. Neki od ovih napitaka sadrže hijaluronsku kiselinu koja je dobro poznata u svetu, koja se koristi u estetskoj hirurgiji.

Iako ne postoje jasni dokazi da ovi napici mogu poboljšati kvalitet kože i da je podmlade, nesumnjivo je da ipak imaju neke druge koristi.

Na primer, peptidi iz njih poznati su po tome što mogu ublažiti simptome artritisa i da smanje intezitet bola. Međutim, još nije poznato koliko je ove napitke potrebno uneti u organizam da bi se videli rezultati, a čini se da neki molekuli kolagena, koji mogu pozitivno delovati na mnoge bolesti, neki drugi mogu pogoršaju.

Sve u svemu, oni koji imaju različite bolesti trebali bi, pre nego što počnu piti kolagen, konsultovati se sa lekarom.

Kolagen u prahu

Kolagen u prahu predstavlja proizvod koji je sastavljen od amino kiseline. Nakon konzumiranja ovih proizvoda na organizam deluju tako što stimulišu sintezu prirodnog kolagena i tako sprečavaju stvaranje deficita kolagena u organizmu.

Upotreba kolagena u prahu je ograničena na jednu do dve kašičice na dan. Kolagenski prah je jako neukusan, tako da ga možete dodati u svoje ovsene pahuljice ili u jogurt. Takođe, možete ga koristiti u hladnim napicima, kao što su smoothie ili u toplim napicima, kao što je kafa. Kolagen je takođe dostupan i u kapsulama.

Kako se koristi kolagen za kosu

Kolagen se koristi i za negu vaše kose. On pomaže  posebno kod tanke kose, gde ima ulogu da  hrani koren dlake i daje joj masu i usporava opadanje kose. Obnavljanje kolagena u dlaci može poboljšati rast kose.
 

Grejpfrut za mršavljenje i lepotu! Evo kada ne smete da konzumirate!




Studija objavljena u časopisu Journal of Investigative Dermatology otkrila je da postoji „bitni odnosi između ekstracelularne matrice (ECM) i regeneracije folikula dlake, što dovodi do zaključka  da kolagen može biti potencijalni terapeutski tretman kod gubitka kose i drugih bolesti povezanih s kožom“.

Kolagen za kosti

Kolagen je glavni protein u vlaknima kostiju, hrskavica, ligamenata i tetiva. Ako ste primetili da vam zglobovi puckaju, to je posledica manjka kolagena. Uzimanje kolagena održaće vaše zdravlje zglobova i kostiju. Pomoći ćete svojim zglobovima u kretanju, smanjiti bol  i umanjiti rizik od bilo kojih povreda kostiju.

Kolagen protiv celulita

Ako koža izgubi elastičnost, kao rezultat smanjenog nivoa kolagena, dolazi do još jedne neželjene pojave, a to je celulit. Koža je tada tanja, a celulit postaje vidljiviji. Poboljšanjem elastičnosti kože pomoću kolagena, smanjićete naboranu površinu kože.

O kolagenu se može još puno govoriti. Njegov značaj je zaista veliki, kao što smo spomenuli, u održavanju dobre kondicije  i izgleda celog tela, poboljšanju zdravlja i pomoć oko bolesti, kao  i očuvanje mladalačkog izgleda kože sve do poznih godina.  Nadamo se da je razloga dovoljno i da će kolagen postati nezaobilazan sastojak u vašoj svakodnevnoj upotrebi.

Viber

Autor: O.J
Izvor: minutzamene.com

Povezane vesti:


>