Zdravlje

Ljubav & Sex

Zdrava hrana koju nikako ne treba konzumirati kada ste bolesni!

Kada se priča o ishrani uvek je akcent na zdravoj hrani i njenim benefitima za ljudski organizam. Ovo je zdrava hrana koju nikako ne treba konzumirati kada ste bolesni!

Zdrava hrana koju nikako ne treba konzumirati kada ste bolesni! Svet Plus


Neka hrana kod bolesne osobe može čak i da pojača simptome, ali i da uspori izlečenje.


Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže hranjive supstance kao što su cink i vitamin E, koje vam mogu pomoći da se izborite sa infekcijom. Možda bi bilo dobro da ih ne jedete tokom početnih faza bolesti, posebno ako vam je stomak osetljiv i kada imate temperaturu.

Budući da su ovi plodovi bogati mastima, organizmu će trebati više energije da ih svari, pa to može dovesti do stomačnih problema i oduzeti vam energiju koja vam je potrebna za borbu protiv bolesti.

 

Brokoli

Iako je brokoli dobra namirnica koja jača imunitet, sadrži vitamine A i C, ali je i bogata vlaknima koja se teško vare. Da ne biste iritirali gastrointestinalni trakt, jedite namirnice koje imaju manje vlakana i koje su lakše za vaša creva.

Umesto toga možete da jedete crvene paprike koje sadrže jedinjenje kvercetin, koji je snažan antioksidans i dobar je u borbi protiv virusa i upala. Osim toga, crvene paprike su bogate vitaminom C.

Kada kašljete ili imate upaljeno grlo trebalo bi da izbagavate sledeće namirnice.
 

Zdrav domaći kolač za dijabetičare! (RECEPT)

Ona je pobedila rak! Um je moćan sveznik dobrog zdravlja!
Sveže povrće

Hrana koja je tvrda ili oštra teže se guta i izaziva jaču iritaciju. Najbolje bi bilo da sveže povrće pojedete kada vam se grlo oporavi.

 
Citruse

Konzumiranje citrusa tokom prehlade može biti mač sa dve oštrice. S jedne strane, njihovim unosom pojačavate količinu vitamina C u organizmu, kao i količinu elektrolita poput kalijuma. S druge strane, nivo kiselosti u pomorandžama i grejpu može dodatno iziritirati grlo.

Ove namirnice možete zameniti jajima jer su laka za gutanje i sadrže vitamin D i cink koji jača imunitet. Nedavno istraživanje otkrilo je da med ima antibakterijska svojstva, i može vam pomoći da se oslobodite bakterija.

Kada vas boli stomak ili imate mučninu ove namirnice je bolje zaobići.


Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi sadrže laktozu, koju želudac obrađuje zahvaljujući stomačnom enzimu koji se naziva laktaza. U slučaju dijareje ovaj enzim se može potrošiti zbog upale, pa nije baš najbolja ideja da tada unosite mlečne proizvode jer će vam samo pojačati simptome.


Mekinje

Mekinje imaju veliku količinu vlakana, koje se ne otapaju u tečnosti, pa mogu proći kroz creva brže od ostalih namirnica, što nije dobro ako ste veliki deo dana imali problem sa dijarejom. Ovo se takođe odnosi i na integralni pirinač.

Grašak

Šećeri koji se nalaze u grašku mogu da iziritiraju stomak i izazovu dijareju, gasove i grčeve. Kao zamenu možete koristiti zobenu kašu.

Kada imate dijareju ili povraćate, to najčešće znači da je nivo kalijuma u vašem organizmu opao. Kalijum je važan mineral koji održava dobru ravnotežu vode u vašem organizmu i doprinosi zdravlju ćelija. Kalijuma ima dosta u bananama koje sadrže i skrob, a on podstiče razvoj dobrih bakterija u želucu.

Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/N1

Povezane vesti:


>