Ostalo

Smeno

Đanduja - Bajadera od badema! (VIDEO RECEPT)

Bajadera od badema! Đanduja je mešavina paste od koštunjavog voća i čokolade! Nastala je u Torinu, u vreme Napoleona. Napoleon je zabranio evropskim zemljama da trguju sa Engleskom i to je dovelo do skoka cene kakaoa. U Torinu, italijanskoj prestonici čokolade još od 17. veka, osmislili su ovu mešavinu da bi smanjili potrošnju kakaoa. Od ove kreme su nastale čokoladice Đandujoto, Kremino, a i nama poznata Bajadera.

Đanduja - Bajadera od badema! (VIDEO RECEPT) Screenshoot/YoutubePotrebno za pripremu:

Pečeni badem 600 grama
šećer u prahu 180 grama
Bela čokolada posna 340 grama
Crna čokolada posna 260 grama


Glazura:

Crna čokolada posna 100 grama
Margarin 25 grama
Ulje jedna supena kašikaPriprema:

Ako je badem neoljušten, morate ga blanširati i oljuštiti. U video snimku ćete videti postupak, a od 700 grama sirovog badema dobićete oko 600 grama blanširanog i pečenog.

U blenderu samleti pečene bademe sa 60 gr. šećera u prahu. Badem se melje dok se ne napravi pasta. 

Pastu od badema podeliti na tri jednaka dela. Pleh podmazati i obložiti folijom. 

Na pari otopiti belu čokoladu 200 grama. Pomešati je sa jednim delom badema i dodati 40 grama šećera u prahu. Smesu izliti u pleh i ostaviti u frižideru 15 minuta.
 

Slani rolat od špageta! Savršena, preukusna večera! (RECEPT)

Belu čokoladu 140 grama i crnu čokoladu 60 grama takođe otopiti na pari pa dodati drugi deo paste od badema i šećer u prahu 40 grama.

Ako se smesa u frišideru za to vreme stegla, preko nje izlijte i ovu drugu smesu. Lupkajte lagano plehom po stolu da bi mehurići nestali i vratite u frižider na 15 minuta.

Sada otopite 200 grama crne čokolade na pari, za treći sloj bajadere, pa dodajte pastu od badema i 40 grama šećera u prahu. Ako se smesa u frišideru stegla, prelijte i ovaj treći sloj i ostavite u friđider na 2 sata.Nakon toga izvrnite smesu na tacnu. 

Istopite na pari 100 grama čokolade sa kašikom ulja i 25 grama margarina. Prelijte čokoladu i izravnajte. 

Prijatno!

Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>