Zdravlje

Ljubav

Prolon dijeta za brzo mršavljenje! Topi masti i smiruje upale!

Za brzo mršavljenje! Topi masti i smiruje upale! Dijeta pod nazivom "prolon" osmišljena je da bi se iskoristilo sve ono što nauka zna od dobrobitima gladovanja za ljudski organizam. 

Prolon dijeta za brzo mršavljenje! Topi masti i smiruje upale! Svet Plus



Dijetu je stvorio dr Valter Longo, italijanski biolog i istraživač. Želeo je da izbegne proces potpunog uskraćivanja hrane organizmu, pa se zato ovaj petodnevni režim ishrane naziva "imitacija gladovanja".

Međutim, razlikuje se od nekih starijih varijanti kakav je dijetetski režim 16/8.

Njegov plan je zapravo paket koji pokriva ishranu za pet dana, a uključuje glavne obroke i užinu od integralnih namirnica i biljaka. Smatra se dosta skupim, čak i po zapadnim kriterijumima, jer jedan paket (za 5 dana) košta oko 250 dolara. 

U toku prvog dana, uzima se oko 1090 kalorija, u okviru kojih je oko 10 odsto proteina, 56 odsto masnoća i 34 odsto ugljenih hidrata.

Sledećih dana - od drugog do petog - dobija se samo 725 kalorija dnevno - od toga 9 odsto proteina, 44 odsto masnoće i 47 odsto ugljenih hidrata.

Tokom ovih pet dana redovno se uzimaju suplementi - multivitamini, omega-3 masnoće, kao i dve aminokiseline -  metionin i cistein.

Glavna ideja dijete je da se pokrene glukoneogeneza - proces u kojem telo dobija energiju izvora koji nisu ugljeni hidrati - metabolički proces karakterističan za gladovanje, ali i za intenzivno vežbanje.
 

Dr Nestorović: Paracetamol je jako opasan lek! Nemojte ga davati deci!




Rezultati su regeneracija ćelija, smanjenje svih upalnih procesa u telu i gubitak viška masnoće.

Ipak, dr Longo savetuje da svi koji se odluče za ovakvu dijetu prethodno prođu medicinski pregled.

Petodnevna "prolon" dijeta nije svemoćna i savetuje se da se ponovi - za neke se preporučuje svakog meseca a za druge jednom u pola godine.

Ime je dobila po knjizi dr Longa, "Dijeta za dugovečnost" (Longevity Diet).

Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Lepa i srećna

Povezane vesti:


>