Ostalo

Sme�no

Pečeni kesten iz rerne! Pun vitamina C, a čuva i srce! (VIDEO)

Pečeni kesten iz rerne! Pun vitamina C, a čuva i srce! Strastveni ljubitelji kestena, znaju za sva mesta u gradu na kojima ga mogu kupiti, pa tako koriste svaku priliku da "omaste brk" ovom vrstom orašastog ploda ali možete ga pripremiti i kod kuće i to veoma lako!

Pečeni kesten iz rerne! Pun vitamina C, a čuva i srce! (VIDEO) Screenshoot/Youtube



Kesten je bogat mineralima, vitaminima B-kompleksa, kao i vitaminima A i C. Oni se čuvaju prilikom kuvanja, jer plod štiti debela kora. Kesten sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magneziju, sumpor, hlor, bakar, gvožđe i mangan. 

U poređenju sa drugim orašastim plodovima, kesten se razlikuje po tome što ima niži procenat masti, a viši procenat skroba, čak dvostruko više od krompira. Takođe, kesten je jedino orašasto voće koje sadrži vitamin C. Poput oraha i badema, kesten ne sadrži gluten. 
 

Čoko banana kocke! Jednostavan recept! (VIDEO)





Odličan za trudnice. 

Osim toga, kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja se obično nalazi u zelenom lisnatom povrću. Folna kiselina je neophodna za rast ćelija, sintezu DNK i normalan rad nervnog sistema. Unos hrane bogate folnom kiselinom povećava šansu za začeće, a tokom trudnoće omogućava pravilan razvoj fetusa.Čuva srce. Kesten je bogat izvor mono-nezasićenih masti, poput oleinske i palmitinske kiseline. Mononezasićene masti štite kardiovaskularni sistem i pomažu u snižavanju visine holesterola.    

Izbacuje vodu iz organizma. 

Kesten pomaže kod bubrežnih i stomačnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, deluje i protivupalno, pa je idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.

Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.

Kako pripremiti kesten kod kuće, pogledajte u video snimku:

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Blic/sašina kuhinja

Povezane vesti:


>