Zdravlje

Ljubav & Sex

Ishrana prema starosti! Ne možemo jesti istu hranu sa 20 i sa 50!

Ishrana prema starosti! Ne možemo jesti istu hranu sa 20 i sa 50 godina! Ne postoji savršen način ishrane. Nijedan ljudski organizam nije isti i ono što je dobro za jednu osobu, možda nije dobro za drugu.

Ishrana prema starosti! Ne možemo jesti istu hranu sa 20 i sa 50! Svet PlusU zavisnosti od vaših godina, postoje neke namirnice koje biste trebali da izbegavate i one koje biste trebali da uključiti u svakodnevnu ishranu da biste ostali zdravi, prenosi N1 pisanje Bright sidea.

U tinejdžerskim godinama

U ovoj fazi telo raste i razvija se, zbog čega vam je potrebno dosta hranjivih sastojaka. Većina tinejdžera preskače doručak i jede hranu koja nema nikakve nutritivne vrednosti. U ovom uzrastu redovan doručak je veoma važan. Ne morate se odreći svoje omiljene hrane, ali smanjite količinu koju konzumirate. Uključite u svoju ishranu hranu bogatu kalcijumom, proteinima i gvožđem.

U dvadesetima

Kada ste u 20-im, vreme je da vaši obroci postanu zdravi. Iz svoje ishrane trebalo bi da izbacite čips, mlečnu čokoladu, koju možete da zamenite crnom, da pijte jogurt umesto slatkih industrijskih šejkova, a ako volite piletinu, jedite je kuvanu.

U svoju ishranu uvrstite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama i folnom kiselinom, poput zelenog povrća, oraha i lososa, ali i testenina.
 

Ova hrana na prazan stomak može stvoriti čir! Pazite šta vam je doručak!

U tridesetim godinama

U ovim godinama je potrebno konzumirati hranu koja jača mišiće i kosti. To uključuje namirnice bogate proteinima poput jaja, semenki, orašastih plodova i pilećeg mesa. Mleko i jogurt su ključni za jačanje kostiju, ali ako je potrebno, razmislite o uzimanju dodataka kalcijuma i proteina.

U četrdesetim godinama

Da biste regulisali nivo šećera u krvi i ojačali metabolizam, u ovim godinama obavezno uključite vlakna u svoju ishranu. Namirnice poput brokolija i celovitih žitarica dobar su izvor vlakana.

Izbegavajte hranu koja nema nutritivnih vrednosti. Prehrambeni proizvodi koje možete da konzumirate su zdravi domaći sendviči, nemasni mlečni proizvodi i dosta voća i povrća. U svaki obrok obavezno uključite proteine.U pedesetim godinama

S godinama se naš metabolizam usporava, zbog čega se savetuje hrana koja se lakše vari. U pedesetim kravlje mleko zamenite nekim biljnim mlekom. Da biste smanjili znakove starenja jedite avokado, brokoli, borovnice, orašaste plodove i spanać. Jabuke vam mogu pomoći da snizite holesterol. Ovo voće je takođe od pomoći i u borbi protiv dijabetesa.

Kad imate više od 60 godina

U ovim godinama, obavezno uključite pet porcija povrća i dve porcije voća svaki dan. Konzumirajte hranu bogatu gvožđem poput spanaća i graška. Zeljasto povrće pomoći će vam da ostanete udobroj formi.

Osim toga, trebalo bi da smanjite unos soli, kao i da izbegavate hranu koja nema nutritivnih vrednosti koliko god je to moguće.

Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/N1

Povezane vesti:


>