Region

Svet

Region

Dokumentarna serija - Dositej, putnik prosvećenosti na RTS-u!

Dositej Obradović, njegov razvoj, putovanje i školovanje u fokusu su serije od osam epizoda. Dokumentarna serija "Dositej, putnik prosvećenosti" uskoro na RTS-u! Koje poruke nam ostavlja kao amanet? Prvi put sveobuhvatna dokumentarna serija o našem praučitelju i prvom ministru prosvete u osam epizoda. 

Dokumentarna serija - Dositej, putnik prosvećenosti na RTS-u! Screenshoot/YoutubeSerija "Dositej, putnik prosvećenosti" se bavi pitanjima: Šta znamo o ovom jedinstvenom i enigmatičnom usamljeniku koji je prešao put od Smirne do Londona? Čime je njegov roman "Život i priključenija" doneo preokret našoj kulturi?

Zašto je poneo ime srpskog Sokrata? Kako je kao siroče uspeo da se uzdigne i postane jedan od najobrazovanijih ličnosti svoga doba? Kako je uspeo da spoji antiku i pravoslavlje, Istok i Zapad, veru i nauku, da uskladi srce i razum? Kako je uspeo da pronikne u tajnu oslobođenja društva novog doba? Zašto u sedmoj deceniji napušta teško stečenu finansijsku sigurnost i pola svog imetka šalje srpskim ustanicima?

Koje poruke nam ostavlja kao amanet? Prvi put sveobuhvatna dokumentarna serija o našem praučitelju i prvom ministru prosvete u osam epizoda. Scenario i režiju potpisuje Valentina Delić. Nakon dve godine rada na dokumentarnoj seriji o Dositeju Obradoviću, ekipa školske redakcije Radio-televizije Srbije, seriju je promovisala posebnim projekcijama za đake i profesore po školama u Valjevu, Smederevu, Kragujevcu...

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Mondo

Povezane vesti:


>