Ostalo

Smeno

Sveti Ignjatije Bogonosac: Danas se mesi kolač i daje deci! (VIDEO)

Sveti Ignjatije Bogonosac, prva slava u Novoj godini i dan za čuveni Kokošiji Božić. Ovaj praznik slavi se 2. januara po novom, a 20. decembra prema starom kalendaru. Danas se mesi kolač i daje deci!

Sveti Ignjatije Bogonosac: Danas se mesi kolač i daje deci! (VIDEO) Screenshoot/YoutubePostoji nekoliko priča otkud Svetom Ignjatiju nadimak Bogonosac. Prema jednoj, Sveti Ignjatije nazvan je Bogonoscem, jer ga je kao malog Isus uzeo na ruke i uzdigao ga, pa je tako Sveti Ignjatije uvek nosio Boga u srcu i mislima. U jednoj od hrišćanskih legendi stoji da, kada je Sveti Ignjtije bio 106. godine bačen među lavove u rimskom Koloseumu, lavovi jedino njegovo srce nisu takli.

Ovaj dan je u našem narodu poznat i pod jednim neobičnim imenom.

Kaže se da ga je dobio tako što je preneo Boga preko zaleđene reke, a prema drugoj priči, Sveti Ignjatije je bio grešnik koji je bio osuđen da prenosi ljude na leđima preko reke, sve dok jednoga dana nije ubio čoveka koji ga je požurivao zato što je hteo što pre da pređe na drugu stranu kako bi pokudio devojku. Zbog tog ubistva Svetom Ignjatiju su svi gresi bili oprošteni, jer je narod smatrao da je kuđenje devojke veliki greh.
 

Posna hrana za Badnji dan! Ideje i recepti!

Ovaj dan u narodu je još poznat i kao Kokošinji dan ili Kokošiji Božić, pa je tako običaj da se na ovaj dan obavlja niz radinji i običaja kako bi se kuća i pernata živina zaštitile. Živina se hrani na poseban način: specijalno spremljano žito baca se u krug načinjen od položenog konopca.
Ponegde se mesi kolač i deli deci, ali ih prvo povuku za uvo da što više porastu u sledećoj godini. Ne rade se teški poslovi, naročito ženski, kao što je predenje, tkanje, šivenje.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>