Lepota

Ljubav & Sex

Ravan stomak do novogodišnje noći! Zablistajte!

Uz ovih šest saveta istopićete naslage sa stomaka, ili bar redukovati sadržaj istih. Ravan stomak do novogodišnje noći! Zablistajte! Pre svega naučite da se opustite...

Ravan stomak do novogodišnje noći! Zablistajte! Screenshoot/Instagram

1. Naučite da se opustite

U naslagama masnoće u trbušnoj šupljini postoji četiri puta više receptora za kortizol (hormon stresa) u poređenju sa masnoćom koja se nalazi tik ispod kože, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Psychosomatic Medicine.

Drugim rečima, ako ste stalno pod stresom, masnoća na trbuhu se taloži brže nego na drugim delovima tela. Osim toga, stres utiče na vas i na druge negativne načine, stoga je važno da naučite da se opustite - meditirajte, vežbajte, družite se s ljudima koji vas zasmejavaju.

 

2. Pazite šta jedete

 
50/30/20 je postotak koji bi u prehrani trebali zauzimati ugljeni hidrati, proteini i masti da bi izgledali najbolje i držali masne naslage na stomaku podalje od sebe, kaže Dajana Lipson Burdž, dijetetičarka iz Kalifornije.


Na primer, ako u telo na dan unesete ukupno 1800 kalorija - 900 bi se moralo odnositi na zdrave ugljene hidrate (povrće, voće, pasulj, celovite žitarice), 540 na proteine (npr. orasi, nemasno meso) i 360 na masti (maslinovo ulje, sojino ulje, losos, orasi...).

 

3. Izgradite mišiće

 
Studija provedena na više od 10.000 ljudi, obavljena u časopisu Obesity, otkrila je da su pojedinci koji su tokom 12 godina svaki dan vežbali po 25 minuta, u konačno imali manje centimetara u struku od onih koji su istu količinu vremena provodili vežbajući aerobne vežbe.
 

Vakum vežba za stomak! Mnogo lakša od trbušnjaka!

Kriza srednjih godina: Usvojite ovih 8 ciljeva i zablistaćete u četrdesetim!
4. Usredsredite se na vlakna

 
Vlakna pomažu da se duže osećamo sitima, jer se sporije vare. Osim toga, pospešuju metabolizam, a što metabolizam brže radi, sporije se debljamo - zato pazite da ih redovno unosite u organizam.

 

5. Spavajte dovoljno

 
Šest do sedam sati spavanja tokom noći može pomoći u sprečavanju gomilanja sala na stomaku, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Sleep. Ljudi koji su spavali pet i manje sati ili osam i više sati imali su veće količine trbušne masti, a bili su i pod većim rizikom od pojave dijabetesa tipa 2.


Istraživači pretpostavljaju da ekstremni obrasci spavanja (previše ili premalo) menjaju osećaj za glad i neke hormone te mogu poremetiti dnevnu ravnotežu kalorija - navodeći vas da jedete previše i manje vežbate.


6. Prestanite da jedete ranije


Ne čekajte da se tokom obroka počnete osećati napunjeni kao 'punjena paprika', već prestanite jesti kada više ne osjećate glad, a i dalje bi rado jeli. Na taj način ćete unositi manje kalorija, bit ćete siti, a i probava će vam bolje raditi jer neće biti pretrpana hranom.

Neka vam ne bude neugodno ostaviti nešto na tanjiru i ne razmišljajte na način "poješću jer je šteta baciti" pošto je uvek bolje višak baciti u smeće nego "u sebe".

Još tekstova o nezi i lepoti možete pročitati OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/24 sata.hr

Povezane vesti:


>