Ostalo

Sme�no

Vajarka Kamij Klodel: Smeštena u ludnicu bez svog pristanka!

Rodenova muza, ljubavnica i saradnica, smeštena u ludnicu bez svog pristanka. Pre dve godine u Nožanu-na-Seni (112 km jugo-istočno od Pariza) otvoren je Muzej Kamij Klodel u njenoj nekadašnjoj porodičnoj kući. Tu su izložena retka dela koja ona nije uništila nakon završetka afere sa Ogistom Rodenom. 

Vajarka Kamij Klodel: Smeštena u ludnicu bez svog pristanka! Screenshoot/Instagram



Poznatija po svojoj strastvenoj, tragičnoj vezi sa 24 godine starijim Rodenom i 30-godišnjem boravku u bolnici za mentalno zdravlje, Klodel je uglavnom bila zaboravljena kao umetnica sve do kraja sedamdesetih.

Muzej sadrži većinu skulptura koje nije uništila i nudi širok pregled njene umetničke putanje koji se nadopunjuje sa manjom zbirkom danas u Rodenovom muzeju u Parizu.

Pripreme za otvaranje muzeja trajale su još od 2008. kada je grad kupio vilu a kolekciju sakupila Koldelina pranećaka, Ren-Mari Pari. Ona je obezbedila 43 eksponata među kojima su crteži, gipsani odlivci i skulpture, što je "podrazumevalo mnogo detektivskog posla", kazala je direktorka muzeja Sesil Bertran.

Kolekcija obuhvata čitavu karijeru Kamij Klodel, počev od "Stare Helene" (1882), prvi rad koji je izložila na Salonu francuskih umetnika, preko najplodnije decenije, 1889-1898, sve do poznih bronzanih radova iz 1905.

Ponos muzeja je jedina monumentalna mermerna skupltura ove umetnice, "Persej i Gorgona" (1902), koji je Nožan-na-Seni kupio 2008. za 950.000 evra. Muzej dekorativnih umetnosti i Muzej Bordel iz Pariza dali su svoj doprinos dugoroičnim pozajmicama.

Muzej Kamij Klodel vraća jedan "originalan i izvanredan" talenat u kontekst njenog vremena, kaže Bertranova. Uz preko 150 radova drugih vajara iz tog perioda, posetilac će steći sliku o njenom mestu među u umetničkom svetu i staviti je rame uz rame sa Rodenom.



- Pokazaćemo i razlike i veze između dvoje umetnika i tako otkriti kako su inspirisali jedno drugo - izjavila je Bertran.


Kamij Klodel (1864-1943) se sa porodicom preselila 1881. na Monparnas. Od malena se zanimala za kamen i pesak i upisala je Akademiju Kolarosi, jednu od malobrojnih ustanova te vrste otvorenih za žene.

Na četvrtoj godini njenog redovnog nastavnika zamenio je Ogist Roden i tu su već zaiskrile prve varnice između njih dvoje. Oko 1884. počela je da radi u njegovoj radionici. Postala je njegova inspiracija, model, savetnica i ljubavnica.

Međutim, njih dvoje nikada nisu živeli zajedno jer Roden nije želeo da prekine svoju 20-godišnju vezu sa Roz Bure. Kamijina porodica protivila se toj vezi, pa je ona napustila porodičnu kuću. Prekinula je intimne odnose sa Ogistom 1892. ali je nastavila da ga redovno viđa sve do 1898.

Redovno je izlagala na Salonima i bila je prihvaćena kao umetnica, ali imala je hladnu majku, ljubomornu sestru i narcisoidnog brata (pesnika Pola Klodela) koji joj nisu pružali nikakvu podršku.


Oko 1905. njeno mentalno zdravlje se pogoršalo i porodica ju je smestila u ludnicu, sa dijagnozom šizofrenije. Tamo su je držali, najverovatnije bez njenog pristanka, sve do smrti.

Majka je nijednom nije posetila, brat svega sedam puta. Pol Klodel čak nije preuzeo ni njene posmrtne ostatke, već je sahranjena u masovnoj grobnici na groblju psihijatrijske bolnice u Monfaveu.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>