Svet

Region

Za film o mafiji - Irac, moraćete da odvojite 209 minuta! (VIDEO)

Za film o mafiji - "Irac" ( The Irishman), moraćete da odvojite 209 minuta svog vremena. Priča o jednoj od najvećih nerešenih misterija u američkoj istoriji, nestanku legendarnog vođe sindikata Džimija Hofe i monumentalno putovanje kroz skrivene hodnike organizovanog zločina.

Za film o mafiji - Irac, moraćete da odvojite 209 minuta! (VIDEO) Screenshoot/Instagram



Film je zasnovan na knjizi "Čujem da krečiš kuće" (I hear you paint houses), čiji je naziv igra reči jer su mafijaške plaćene ubice "krečile" zidove - krvlju svojih žrtava. Knjigu je napisao istražitelj i svojevremeni tužilac Čarls Brant.

Ko je bio Džimi Hofa?

Hofa je bio i ostao poznato ime u Americi, ali gledaoci van SAD-a možda nisu toliko upoznati sa ovim slučajem.

Pažnja, slede spojleri!

Hofa je rano započeo karijeru kao prodavac, a niske dnevnice i grubi pretpostavljeni inspirisali su ga da organizuje sindikat radnika. Sa samo 19 godina postao je glas radnika, i pozvan je da postane deo "Timstera" iz Mičigena, sindikata za vozače kamiona.

Džimi Hofa organizovao je postojeće grupe lokalnih sindikata u regionalne sekcije, a zatim u telo na nacionalnom nivou. O uspehu njegove misije govori činjenica da je broj članova, sa 75 hiljada, porastao na milion!

"Timsteri" su, međutim, proneveravali novac, reketirali, iznuđivali, a bavili su se i nasilnim "poduhvatima" - prebijanjima, vandalizmom pa čak i podmetanjem eksplozija. Senat je pokrenuo istragu o njima sredinom pedesetih, i Hofa je tada prvi put uhapšen, zbog pokušaja podmićivanja. Osuđen je sredinom šezdesetih za drugi slučaj davanja mita, i 1967. upućen na izdržavanje 13 godina zatvorske kazne. Međutim, manje od pet godina kasnije, kaznu mu je ublažio predsednik Ričard Nikson, uz zabranu bavljenja sindikalnim poslovima kao uslov prevremenog puštanja na slobodu, u trajanju do 1980. godine.

Pokušao je da se vrati na čelo sindikata, i za pomoć se obratio mafiji! Zakazao je sastanak sa dva "bosa" u jednom restoranu u Detroitu, kako bi mu pomogli da povrati moć. Nestao je, i nikada nije utvrđeno šta mu se tačno desilo. Proglašen je mrtvim 1982. iako ne postoji dokaz da je ubijen, niti je pronađeno telo.
 

Serija Grupa osma epizoda: Stanislav se vraća kući! (VIDEO)



 

"Irac" je zvanično najduži film koji je Martin Skorseze ikada snimio, i među najskupljima je, budžet mu je 159 miliona dolara.

Ulogu Hofe tumači Al Paćino, dok je "Irac" Frenk Širan Robert de Niro. Naslovni lik bio je najpre vozač kamiona, pa visoko rangirani član "Timstera", duboko povezan sa organizovanim zločinom i mafijačkom porodicom Bafalino. Vođu te porodice, Rasela Bafalina, igra Džo Peši, koji je "izašao" iz penzije da bi ostvario ovu ulogu. Veliki deo budžeta otišao je na specijalne efekte kako bi glavni glumci bili "podmlađeni", jer film prati više vremenskih tokova.

Priča, zapravo, prati "Irca" koji je radio kao plaćeni ubica za mafiju, a da vam ne bismo otkrivali previše o samom zapletu, reći ćemo vam samo da je "Irac" za života tvrdio da je ubio Hofu, a da je Skorseze zamislio kako je ta priča izgledala i smestio je u neverovatnih 209 minuta.


Ostale teme vezane za filmove i serije možete pogledati OVDE

Pogledajte trejler!

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Mondo

Povezane vesti:


>