Zdravlje

Ljubav

Goveđi želatin kao lek za zdravstvene tegobe ali i u svrhu lepote i mršavljenja!

Goveđi želatin je jedan od gotovo svakodnevnih sastojaka i dodataka jelima koji su najviše koristile naše bake. Često se može pronaći u receptima za pripremu kolača i ostalih domaćih receptura. Goveđi želatin kao lek za brojne zdravstvene tegobe ali i u svrhu lepote!

Goveđi želatin kao lek za zdravstvene tegobe ali i u svrhu lepote i mršavljenja! Screenshoot/Youtube



Iako se u to vreme nije znalo koja su lekovita svojstva goveđeg želatina, danas je dobro poznato da on blagotvorno utiče na naše zglobove, hrskavicu, vezivno tkivo, čineći ih jačim i otpornijim na povrede. Osim toga, on jača i srčani mišić, reguliše metabolizam, poboljšava pamćenje, čini kožu zdravijom i daje joj bolju elastičnost. 

 Prosto govoreći, on predstavlja bezbojni prah koji je izuzetno bogat kolagenom, jer je to zapravo njegov najčistiji oblik. Svoja izvanredna lekovita svojstva duguje upavo prisustvu dijetetskog kolagena, zatim prolinu, glicinu i proteinima kojih u, recimo, biljnom želatinu ima u znatno manjim količinama. Zbog toga se danas sve češće koristi goveđi želatin za lice i kosu – kao kozmetički proizvod koji daje fenomenalne efekte kada je zatezanje kože i uklanjanje bora u pitanju, a poznato je i da je učinkovit pri mršavljenju, te ga sadrže brojni suplementi za tu namenu. 

On sadrži dragoceni prolin, glicin i brojne proteine i zbog toga ima fenomenalan uticaj na naše zdravlje. Kombinacija ovih materija znači da je goveđi želatin za hrskavicu kolena veoma dobar prirodni lek, a ima pozitivan uticaj i na tetive, mišiće, kožu, kosti, kosu i nokte. Kao što i po samom imenu može da se pretpostavi, on je životinjskog porekla. Tačnije, pravi se preradom njihove hrskavice, tetiva i kostiju, a dostupan je uglavnom u praškastom obliku. 

Najčešće je sastavni deo brojnih namirnica i proizvoda kao što su sladoledi, gumene i žele bombone, jogurt i sl... 

Lekovita svojstva ove zdrave namirnice su brojna, pa ćete se sigurno i sami zainteresovati kako se goveđi želatin kao lek redovno upotrebljava i konzumira. 



Odlično sredstvo za negu kože 

Pomaže regeneraciju ćelija na koži, dajući joj ujednačen ten, elastičnost, sjaj i mekoću. Pošto naše telo traži konstantan unos proteina kako bi naš spoljašnji izgled bio prijatan i odisao zdravljem, budite sigurni da je goveđi želatin za kožu pravi izbor, jer je prebogat kolagenom koji je ključni sastojak koji će sa vašeg lica ukloniti bore, fleke i bubuljice. 

Za zube, kosu i nokte koji ne pucaju 

Goveđi želatin sadrži minerale koji nedostaju u našoj svakodnevnoj ishrani, a koji su od velike važnosti za naše zdravlje. Pošto je bogat kalcijumom, magnezijumom i fosforom, omogućiće vam da imate zdrave i bele zube, jaču i sjajniju kosu, kao i čvrste nokte bez belih fleka. 

Protiv masnih naslaga i suvišnih kilograma 

Ukoliko želite da oslabite i rešite se suvišnih kilograma, a sumnjate u brojne dijete koje su iscrpljujuće i nezdrave, sigurno nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za goveđi želatin za mršavljenje. Naime, pošto sadrži proteine koji su hranljivi i koji ujedno pospešuju sagorevanje masti, ovaj proizvod je idealan izbor za one koji traže zdravu i delotvornu dijetu. Osim toga postoje istraživanja u kojima se goveđi želatin i holesterol dovode u vezu. Naime ova izvanredna namirnica pozitivno utiče na masnoće u krvi, tj smanjuje ih. 

Protiv celulita i strija postiže dobre rezultate 

Upotreba goveđeg želatina sprečava pojavu strija pošto koži daje čvrstinu i elastičnost, a eliminiše i one najupornije koje se pojavljuju na stomaku i bokovima. Što se tiče celulita, glavni adut ove namirnice je upravo kolagen, koji pospešuje sagorevanje masnih ćelija ispod kože. Ukoliko ste probali brojne skupe kozmetičke proizvode koji nisu dali željeni efekat, preporučujemo vam da probate goveđi želatin protiv celulita i rezultat neće izostati. 

Najbolji prirodni lek za zglobove i kosti 

Skelet je jedan od najvažnijih organa našeg tela i nauka smatra da se po kostima vidi naše celokupno zdravstveno stanje. Ukoliko želite da izbegnete lomove kostiju ili, ukoliko je do njih došlo, da ih zalečite, pijte svakog dana jednu šolju goveđeg želatina kako bi one ojačale. Osim što je bogat kalcijumom, on sadrži i dragoceni vitamin D koji povećava gustinu kostiju i njihov kvalitet, pa samim tim ćete smanjiti mogućnost za ponovne frakture i povrede. Pored toga, znatno ćete smanjiti mogućnost za dobijanje artritisa, a kada su u pitanju prirodni lekovi za osteoporozu on daje fenomenalne rezultate. Ukoliko želite da ojačate tetive, preporučujemo vam goveđi želatin kao lek za zglobove, a u sklopu ovog teksta saznaćete i na koji način da pripremite ovaj prirodni medikament. 



Koristite ga za bolju probavu 

Kompleks aminokiselina koje se nalaze u goveđem želatinu blago povećavaju nivo hlorovodonične kiseline u želucu koja je potrebna za varenje hrane. Nivo HCL u stomaku smanjuje se kako starimo, pa se savetuje da ovaj prirodni lek za varenje uzimaju svi oni koji imaju probleme sa probavljanjem hrane. Osim toga, time ćete izbeći opasnost od pojave neuhranjenosti, a pogotovo ćete zaobići mogućnost oboljevanja od anemije. 

Protiv alergija je veoma efikasan 

Upotreba goveđeg želatina može ublažiti alergijske reakcije i osetljivost na brojne alergene. Naime, on stvara svojevrsan sloj na sluzokoži naših organa čime onemogućava da u naš organizam uđu materije koje izazivaju alergijske reakcije i dovode do napada. Za mišiće i srce više nego dobar Pošto je poznato da jača kosti i tetive, goveđi želatin za mišiće predstavlja pravi eliksir vitalnosti i zdravlja. Pre svega, on se savetuje onima koji imaju problema sa srcem, jer se njegovom redovnom upotrebom jača miokard čime se znatno smanjuje mogućnost za dobijanje infarkta kao i moždanog udara.

Priprema goveđeg želatina nije komplikovana 

Ukoliko želite da se lično uverite u lekovitost ovog fenomenalnog preparata i pomognete sebi ili nekome od svojih poznanika, podelićemo sa vama uputstvo kojim ćete saznati da je priprema goveđeg želatina jednostavna i laka. Pre svega, potrebno je da nabavite pakovanje ove praškaste smese, a ukoliko ste ljubitelj voćnih ukusa uvek možete da nabavite aromatizovan želatin. Najbolje je da kupite pakovanje od 150 grama, jer je ono dovoljno za period od mesec dana korišćenja, koliko i traje terapija. 

Evo i recepta kako se pravi želatin: 

Svako veče uzmite dve kašičice ovog proizvoda i sipajte ih u 10 ml hladne vode. Ostavite preko noći da nabubri i da se pretvori u žele. Ujutru na prazan stomak popijte ovako pripremljen preparat, a ukoliko želite, slobodno možete da dodate med, jogurt, kiselo mleko ili vaš omiljeni sok od ceđenog voća. 

Potrebno je da ovaj postupak ponavljate tačno mesec dana, a nakon toga da napravite pauzu od šest meseci. 

Goveđi želatin kao lek će vam pomoći da obnovite hrskavicu zglobova, imaćete lepšu kosu i kožu, kao i jače nokte koji se neće listati, niti pucati. Isti tretman se savetuje osobama koje imaju simptome kostobolje, kao i onima koji se oporavljaju nakon preloma kostiju. 

Maska za kosu sa želatinom sprečava dalje opadanje 

Osim što se ovaj prirodni lek može primeniti u prethodno navedenim slučajevima, možete koristiti i goveđi želatin za kosu u vidu maske ili gela, koji postiže izvanredne rezultate upravo za ovu namenu. Ako ste se umorili od kupovine skupih preparata i regeneratora koji malo šta postižu a poprilično koštaju, podelićemo sa vama jednostavan recept za tretman koji će prevazići sva vaša očekivanja. 

Uzmite punu kašiku goveđeg želatina i pomešajte ga sa pola šolje hladne vode. Dobro promešajte da se sjedini, a potom dodajte još oko pola šolje mlake vode zajedno sa jednom kašičicom meda i malo jabukovog sirćeta. 

Ovako spremljen gel umasirajte u kosu, sve od korena pa do krajeva i to ravnomerno. Ostavite da odstoji narednih 10 minuta, nakon čega ga jednostavno isperite pod mlazom mlake vode. Ovim će goveđi želatin za kosu učiniti da ona bude bujnija, sjajnija, čvršća i prestaće da opada. Tretman možete da ponavljate svako veče, sve dok ne postignete željene efekte. Alopecija je danas veoma česta, tako da će mnogima ovo prirodno rešenje itekako značiti i koristiti.



Verovatno će vam zvučati neverovatno da ovaj običan proizvod može da pomogne i pri skidanju kilograma. Ukoliko niste znali, goveđi želatin za mršavljenje često koriste sportisti i bilderi, jer pospešuje lučenje hormona rasta i ubrzava metabolizam. Zbog toga on predstavlja i sjajan dijetetski proizvod koji će pomoći i onima koji žele da oslabe da dođu do željenog cilja.

Ako ste odlučni u nameri da se rešite viška kilograma, goveđi želatin morate koristiti svake večeri neposredno pred spavanje. Potrebno je da pripremite 1 kašiku ovog praha sa čašom vode ili čaja, da ostavite da se stvori želatinasta masa i da je popijete. Na ovaj način ćete stvoriti osećaj sitosti, organizmu ćete dati potrebne proteine koji će sprečiti iznenadne napade gladi tokom noći pa nećete imati potrebu za prejedanjem. Osim toga, regulisaćete i varenje i pražnjenje creva, pa ćete na taj način eliminisati toksine i višak vode iz organizma. Ukoliko ovaj tretman budete ponavljali svake večeri u periodu od mesec dana, oslabićete i do 7 kilograma. 

Nabavka goveđeg želatina je prilično jednostavna, obzirom da ga možete kupiti u svim prodavnicama i marketima. Ipak, savetujemo vam da vodite računa o tome da li je u pitanju proizvod svinjskog ili goveđeg porekla, kao i koji mu je rok trajanja. Zbog toga vam preporučujemo da ga uzimate u prodavnici zdrave hrane u kojoj se redovno snabdevate. Goveđi želatin možete kupiti i u rinfuzi ili u unapred pripremljenim pakovanjima, a za 100 grama potrebno je da izdvojite oko 150 dinara, kolika mu je i redovna cena u prodavnicama.


Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: dijetamesecevemene.com

Povezane vesti:


>