Zdravlje

Ljubav & Sex

Namirnice koje smanjuju menstrualne tegobe i one koje ih podstiču!

Prehrambene potrebe kod žena menjaju se tokom menstrualnog ciklusa, a fluktuacija hormona nije jedini razlog za to. Određene namirnice mogu da pomognu kod grčeva, glavobolje, mučnina i umora... Namirnice koje smanjuju menstrualne tegobe i one koje ih podstiču!

Namirnice koje smanjuju menstrualne tegobe i one koje ih podstiču! Svet PlusU tom periodu žene gube i esencijalne minerale i vitamine, te je potrebno nadoknaditi ih kroz adekvatnu i uravnoteženu ishranu.

 

Hrana koju treba konzumirati

Brokoli

Tokom menstrualnog ciklusa žena najviše gubi gvožđe od minerala. Stoga, u tom periodu treba konzumirati hranu bogatu gvožđem, a jedna od njih je brokoli.

Osim toga, brokoli je bogat i vlaknima, magnezijumom i kalijumom koji pomaže u smanjenju nadutosti, boljem radu probave i opuštanju mišića.

 

Banane

Banane mnogi smatraju najboljom namirnicom tokom menstrualnog ciklusa.

Banane su pune kalijuma, magnezijuma i vlakana, te pomažu kod nepravilnog rada creva i dijareje.


Tamna čokolada

Tamna čokolada je puna zdravih minerala poput gvožđa, magnezijuma, antioksidanasa i flavanola. Oni su dobri za krv i za opuštanje krvnih sudova. Osim toga, utiče i na bolje raspoloženje.
 

Simptomi menopauze! Jasan pokazatelj!

Anemija vam je problem? Proso je lek! Odličan recept za bolju krvnu sliku!
Losos

Losos sadrži zdrave omega-3 masne kiseline i bogat je izvor proteina. Ova vrsta ribe smanjuje upale i ublažava grčeve tokom ciklusa.


Đumbir

Đumbir je dobar za kontrolu upale, ali takođe pomaže kod smanjivanja menstrualnih bolova.

Dodajte sveži đumbir u čaj ako imate bolove u stomaku.


Pomorandža i limun

Citrusi su posebno dobri jer osim vitamina, sadrže i puno vlakana i vode. Agrumi su dobri za ublažavanje mučnina i drugih neugodnih stanja povezanih s menstruacijom.

 

Hrana koju treba izbegavati!


Mleko

Mleko sadrži laktozu, specifičnu vrstu šećera koju neki ljudi teško probavljaju. Uz to, laktoza može da uzrokuje nadimanje, bolove u želucu i mučninu.
Grickalice i slatkiše


Vaše omiljene grickalice mogu da poboljšaju raspoloženje, ali mogu i da uzrokuju nadimanje i upale zbog količine rafiniranog šećera.


Telo već prolazi kroz dovoljno problema gubeći krv i vitalne minerale. Zbog toga izbacite veštački šećer.


Kofein

Istraživanja pokazuju da konzumiranje kofeina za vreme menstruacije može da produži njeno trajanje, a u nekim slučajevima može dovesti i do amenoreje, izostanka menstruacije.

Uz to, kofein može da podstakne jače simptome PMS-a.


Začinjena hrana

Začinjena hrana može loše da utiče na vaš želudac. Međutim, neke namirnice mogu biti jako korisne za menstrualni period.

Sveži čili poznat je po svojim protivualnim učincima, prenosi Bright Side.

Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Still


>