Ostalo

Smeno

Hipokratova čorba koja spašava život! (RECEPT)

U svetu je poznata kao ukusan obrok koji pomaže u prevenciji i lečenju mnogih bolesti sa posebnim naglaskom na kancerogena oboljenja. Hipokratova čorba je vrlo jednostavna, a izuzetno lekovita supa od povrća. Ovo je recept za čorbu koja spašava život! 

Hipokratova čorba koja spašava život! (RECEPT) Svet PlusNajveća vrednost pripisuju se njenim sposobnostima osnaživanja imuniteta, detoksikacije i jačanja bubrega. Smatra se da je ovu čorbu još pre 2.500 godina izumeo Hipokrat, starogrčki doktor i "otac medicine", prema kojem je i dobila ime.

Početkom prošlog stoleća popularizovao je nemački lekar, dr. Maks Gerson, uvrstivši je u poseban prehrambeni program koji je predstavljen javnosti 1932. godine pod nazivom Gersonova terapija.

Nakon toga glas o Hipokratovoj supi kao snažnom savezniku zdravlja počeo se širiti po svetu. Tako se ona, osim za lečenje, konzumira i kao uobičajni obrok za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja celog organizma.

Važna karika u lečenju Gersonovom metodom

Gersonova terapija je metoda lečenja koja se temelji na posebnom režimu ishrane i redovnim čišćenjem organizma.

Dvadesetih godina prošlog veka Dr Maks Gerson počeo je da razvija ovu terapiju s ciljem smanjenja i kontrole vlastitih teških migrenskih glavobolja. Sasvim slučajno je otkrio da odgovarajuće količine hranljivih materija u kombinaciji s pojačanom detoksikacijom delotvorno leče i tuberkulozu kože.

Nakon tuberkuloze kože otkrivena je delotvornost i kod drugih oblika tuberkuloze, ali i kod ostalih zdravstvenih problema:

- alergija; visokog i niskog krvnog pritiska; bolesti bubrega; artritisa; ateroskleroze; multiple skleroze; autoimunih oboljenja; raka.

Hipokratova čorba je jedan od ključnih faktora delotvornosti Gersonove terapije. Osim konzumiranja ove čorbe/supe, njegova metoda lečenja uključuje i ispijanje sokova od šargarepe, jabuke i narandže, te zelenih sokova napravljenih od kupusa i drugog povrća.
 

Ishrana po zodijaku: Savršena hrana na tanjiru!Pored posebnog načina ishrane tokom terapije sprovodi se i svakodnevno čišćenje organizma klistirom od kafe.

Prema tvrdnjama tvorca ove terapije, Dr Maksa Gersona, ali i prema potvrdama brojnih zdravstvenih stručnjaka, ovakav režim ishrane u stanju je da osnaži imunitet, poništiti štetu nastalu na ćelijama te omogućiti telu da se u potpunosti izleči.

 


Hipokratova čorba – smernice, sastojci i priprema

Kao zdravi obrok ova čorba se može konzumirati jednom dnevno. Ipak, u lekovite svrhe u sklopu Gersonove terapije obavezno se preporučuju dve porcije čorbe dnevno.

Radi uštede vremena i truda, čorbu možete pripremiti u količinama za dva dana, odnosno za četiri porcije. Hipokratova čorba ima najsnažnije dobrobiti ako se tokom pripreme poštuju sledeća pravila:

Čorbu je potrebno kuvati na laganoj vatri sa što manje vode. Posuda u kojoj se kuva mora biti poklopljena kako bi se sprečilo isparavanje korisnih sastojaka. Zabranjeno je korišćenje aluminijskog posuđa, a za jelo se preporučuje upotreba srebrenog pribora. Mnogi začini mogu poništiti delotvornost čorbe pa se za obogaćivanje ukusa preporučuju samo sledeći začini u manjim količinama: piment, lovor, korijander, kapar, kim, komorač, muskatni oraščić, origano, ruzmarin, šafran, žalfija, kiselica, čubar, estragon i majčina dušica. Vlasac, beli luk, crni luk i peršun dozvoljeni su u većim količinama.Recept za Hipokratovu čorbu


Sastojci: 

1 koren celera srednje veličine; 1 koren peršuna srednje veličine; 2 glavice luka srednje veličine; 2 mala ili jedan veliki praziluk; beli luk prema želji (može se dodati i na kraju), malo peršunovog lista; 600 g paradajza; 400 g krompira.

 

Priprema:

Operite povrće, isecite ga na kriške ili kockice, a možete ga i narendati. Stavite povrće u veliki lonac te dodajte vode u količini dovoljnoj da prekrije povrće. Zagrejte lonac do vrenja, a potom nastavite da kuvate čorbu na laganoj vatri sat i po do dva, dok povrće ne omekša.

Na samom kraju kuvanja dodajte beli luk i dozvoljene začine u manjim količinama. Kuvanu čorbu propasirajte.

Konzumirajte jednu porciju čorbe, a preostalu količinu rashladite i ostavite u frižider.


Lekovito delovanje Hipokratove čorbe:

Čisti i detoksikuje organizam - Toksini akumulirani u organizmu uzročnici su brojnih tegoba poput umora, pospanosti, glavobolje, depresije, nadutosti, zatvora. Osim toga, oni su idealna podloga za razvoj i ubrzano širenje težih bolesti poput dijabetesa, artritisa, reume, kardiovaskularnih bolesti, pneumonije, karcinoma i mnogih drugih oboljenja.

Povrće sadržano u Hipokratovoj čorbi doprinosi snažnoj i temeljnoj detoksikaciji. Paradajz sadrži likopen, biljni pigment iz grupe karotenoida koji svojim antioksidativnim svojstvima štiti jetru od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Recept za Karlovački hleb! Neobičan i preukusan! (VIDEO)


To doprinosi normalnoj funkcionalnosti jetre i metabolizma, te eliminaciji toksina iz organizma. Sumpor prisutan u pradajzu, belom luku, crnom luku i praziluku takođe pomaže bržoj i delotvornijoj detoksikaciji. Peršun je još od antičkog doba poznato sredstvo za čišćenje otrova nakupljenih u telu. Njegova delotvornost se ne dovodi u pitanje, bilo da se konzumira kao samostalna namirnica ili kao dodatak jelima.

Jača imunološki sistem - Imunološki sistem je glavni zaštitnik ljudskog organizma. Za njegovu snagu i pravilno funkcionisanje nužan je adekvatan unos vitamina, minerala, enzima i ostalih hranljivih supstanci. Hipokratova čorba se priprema od povrća koje obiluje hranljivim supstancama neophodnima za savršeno funkcioniranje imuniteta.

Luk, jedan od sastojaka ove supe, sadrži visok nivo vitamina C kao i brojne druge hranljive supstance, od kojih imunološki sistem ima brojne prednosti.

 

Brza posna pogača! (VIDEO)


Na primer, mineral selen podstiče rad imunološkog sistema, a prisutan je u velikim količinama u ovom povrću. Imunološke ćelije kojima nedostaje selena prolaze više oksidacije, što se negativno odražava na njihov razvoj i umnožavanje.


Beli luk se zbog bogatstva antioksidansa nesumnjivo ubraja u snažne saveznike imunološkog sistema. Pomaže u lečenju upale grla, krajnika, uha, suzbijanju herpesa, snižavanju krvnog pritiska, u prevenciji i lečenju gljivičnih oboljenja, kod reumatskih tegoba, bolesti srca i jetre pa čak i teških oboljenja poput leukemije i tumora.


Krompir je od davnina poznat kao dobar prijatelj zdravlja, a novija istraživanja posebno naglašavaju njegove snažne beneficije na ceo imunološki sistem. Isto je i s paradajzom koja sadrži likopen, crveni pigment odgovoran za dobro funkcionisanje imunološkog sistema.


Štiti od raka - Već nebrojeno puta je potvrđeno da se karcinom može uspešno sprečiti, a njegovo širenje usporiti adekvatnom i zdravom ishranom. Ako obratite pažnju na sastojke Hipokratove supe biće vam jasno zašto je ona idealan obrok za očuvanje zdravlja i prevenciju ove teške i učestale bolesti modernog društva.

Paradajz, luk, peršun, i ostalo povrće obiluju izuzetno jakim antioksidansima koji štite od pojave kancerogenih oboljenja i suzbijaju njihovo širenje.

Još jedna posebnost Hipokratove supe je bogatstvo kalijuma te apsolutna odsutnost natrijuma i bilo kojeg oblika soli.

Još recepata možete pogledati OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Still

Povezane vesti:


>