Svet

Region

Film The Farewell: Ko se ne rasplače na kraju, taj je skot! (VIDEO)

Nismo svi iste sreće da se sa voljenima oprostimo po poslednji put. Čak iako znamo da ih možda nećemo videti sutra, ipak sačuvamo za sledeće jutro još nekoliko reči, za svaki slučaj. Nekad ih izgovorimo sledećeg dana, a nekad nam ostanu u grlu zauvek. Lulu Vang u božanstvenoj autobiografskoj komediji i drami ostavila je oproštajno pismo svojoj baki u slučaju da ne stigne da joj kaže zbogom. Ko se ne rasplače na kraju, taj je skot.

Film The Farewell: Ko se ne rasplače na kraju, taj je skot! (VIDEO) Screenshoot/Instagram



Akvafina je, ako je neko pita, bankrot ali je seksi. Umetnik, ali bez posla i dolara u džepu. Poreklom iz Kine usred Njujorka i još uvek se šlepa o roditelje kad god joj novčanik smrša do iznemoglosti. U jednom je konstantna, razgovorima sa Nej Nej (bakom).

Nej Nej je matrijarhat porodice. Napustila je njujoršku golgotu od doma snaje i sina jer u toj kući ne može da bude kako ona hoće. A da bi porodica bila srećna, a srećni su kad su razdvojeni, vratila se u rodno mesto. Tu je Nej Nej kraljica svog kraljevstva. Nagluvi muž, sestra u slučaju da stvari krenu po zlu, jutarnje razgibavanje i večita briga da li su svi živi i zdravi. Svi su na broju, svi su manje-više srećni, ali raštrkani po svetu.

U Kini kad neko boluje od kancera koji je neoperativan porodični članovi sporazumno odluče da ne kažu voljenom da mu je još malo ostalo. Ako izgovore rak, to je kao da si požurio smrt. Mirno sačekaju kraj uz poslednje zbogom.

Nej Nej boluje od četvrtog stadijuma kancera pluća i kad njena najbliža porodica koja živi u Americi sazna da je baki, svekrvi i majci došao kraj, organizuju fiktivno venčanje rođaka u Kini kao izgovor da bi se svi ponovo okupili. Svi će slaviti i ćutati dok najbližem članu porodice život curi kao pesak u peščanom satu.

Lulu Vang kao Akvafina pušta gledaoce u dom Nej Nej. Pušta ih da presluškuju razgovore članova porodice za ručkom koji se rečima mačuju u raspravama da li je zaista toliko bolje u Americi ili je ipak bolje biti svom na svom. Pušta ih da kroz špijunku gledaju oca bivšeg alkoholičara, majku kojoj je dosta kineske kulture u kojoj se utrkuju ko je više plakao na sahranama i da li si loš ako ne plačeš za roditeljima dok ga zatrpavaju.

Pušta ih da negde između izmišljene svadbe i sahrane, koja je tako blizu, gledaju život jedne proširene porodice koja se po poslednji put okupila ne bi li se oprostila – od Nej Nej i jedni od drugih. Uz neizbežna obećanja da će doći u Ameriku, da će se videti opet, da će sledeći put biti bolje. Možda sledeći put ta tako strašna reč neće odraditi svoje i svi će imati još malo vremena.

“The Farewell” je ljubavno pismo porodici, voljenima i onima koji više nisu tu.


Viber

Autor: O.J
Izvor: Deda Milorad

Povezane vesti:


>