Zdravlje

Ljubav & Sex

Vežbe za drenažu limfe! Dijeta vam nije potrebna!

Želite da oslabite, a nikako ne uspevate? Primetili ste otoke lica i tela, problematičnu kožu, celulit? Sve su to znaci koji ukazuju da limfni sistem možda ne funkcioniše na najbolji način. Možmo ga uporediti s pumpom koja je stalno uključena: ako počne da radi slabije i limfa lošije cirkuliše, u organizmu se sakupljaju toksini, a organi trpe dodatno opterećenje. Vežbe za drenažu limfe! Dijeta vam nije potrebna!

Vežbe za drenažu limfe! Dijeta vam nije potrebna! Svet PlusNeće biti teško da podstaknete pravilno kretanje limfe, a usput ćete oslabiti i mnogo se bolje osećati: više se krećite, pijte dovoljno vode, izvodite jednostavnu limfnu drenažu i radite vežbe.

Femina je za vas odabrala jednostavan kompleks vežbi, koje odlično dreniraju limfu. Naročito će koristiti onima koji nisu dovoljno fizički aktivni.

Prednosti limfne drenaže:

-izlučivanje viška tečnosti iz organizma
-jačanje imuniteta
-jačanje nervnog sistema
-gubitak težine
-poboljšanje tonusa kože


Kada ne treba dodatno stimulisati limfu:

-u trudnoći
-kod onkoloških bolesti
-upalnih procesa
-venske tromboze
-limfadenitisa i limfadenopatije


1. Masaža u zoni ključne kosti
 
 


 Lezite na leđa na ravnoj površini. Ukrstite ruke na grudima, tako da prsti leve ruke budu ispod desne ključne kosti, a prsti desne ruke ispod leve. Podignite laktove tako da prsti pritisnu ta mesta i upadnu u udubljenja.

Udišite u prvobitnm položaju, izdišite tokom pritiska.

Ponovite 15-20 puta.


2. Ljuljanje na stopalimaStanite pravo, spustite ruke pored tela, dok noge treba da budu paralelne. Podignite se na nožne prste, zadržite se tako na sekundu, a onda se spustite i prebacite na pete.

Dišite uobičajenim ritmom.

Ponovite 20 puta.


3. Masaža područja solarnog pleksusaStanite ili sedite, s pravim leđima. Spojte palčeve i kažiprste obe ruke. Na udah, stavite prste na tačku solarnog pleksusa ispod rebara. Malo povijte leđa i prstima pritisnite tu tačku. Zadržite se trenutak u tom položaju, a zatim ispravite leđa.

Udišite dok se ispravljate, izdišite tokom pritiska.

Ponovite 15-20 puta.


4. „Japanska vibracija“Lezite na leđa na ravnoj površini. Podignite uvis ruke i noge, blago savijene u kolenima. Protresajte ih istovremeno, trudeći se da opustite udove.

Dišite uobičajenim ritmom.

Radite ovo 1-3 minuta.


5. „Žaba“Sedite na ravnu površinu, savijte kolena i spojte stopala. Stavite ruke na kolena i pritiskajte ih srednjom jačinom, ali brzim tempom, tako da vam kolena odskaču.

Dišite normalno.

Ponovite 30 puta.6. PolutrbušnjaciLezite na leđa na ravnu površinu i ispravite noge. Savijajte kolena, privlačite ih do grudi i zatim vraćajte u početni položaj. Vežbu treba raditi dosta brzo, ali tako da vam bude prijatno i da pratite ritam disanja.

Udišite u početnom položaju, izdišite pri savijanju.

Ponovite 20 puta.


Bonus: limfodrenažna masaža licaSve navedene vežbe utiču na celo telo, ali da biste brzo otklonili jutarnju otečenost, možete da uradite ciljanu masažu lica.

1. Lagano masirajte prstima obe ruke od sredine čela do slepoočnica, 10 puta.

2. Kažiprstima obe ruke prelazite preko kosti ispod očiju do slepoočnica, 10 puta.

3. Prelazite prstima obe ruke iz lagani pritisak:

-od tačke iznad gornje usne u stranu;
-od uglova usana u stranu;
-od sredine brade malo nagore i u stranu. Sve ponovite po 10 puta.


Na kraju nekoliko puta pređite prstima od vrha čela preko celog lica i vrata, da biste usmerili oticanje limfe.

Trudite da ovaj kompleks izvodite svaki dan, da biste ostali u odličnoj formi.

Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: Femina

Povezane vesti:


>