Ostalo

Smeno

Sveti Lukijan: Danas se posti i moli za spas duše! (VIDEO)

Slavimo sveca koga je mučiteljima izdao drugi sveštenik! Danas je Sveti Lukijan, posti se i moli za spas duše! Ovaj svetac je živeo veoma skormno, a postoje zapisi i da je svoje imanje podelio siromašnima, te da je ceo život proveo u manastiru.

Sveti Lukijan: Danas se posti i moli za spas duše! (VIDEO) Screenshoot/YoutubePravoslavni vernici danas obeležavaju svetog Lukijana, sveca koga je po predanju mučiteljima izdao drugi zavidni sveštenik Pankratije.

Lukijana je u vreme Maksimilijanovog gonjenja izdao drugi zavidni sveštenik Pankratije. On se sa Rimljanima dogovorio da posle pogubljenja Lukijana nesmetano preuzme vođenje manastira.

Posle batina, koje su bile obavezne za sve hrišćane, Lukijan je bio bačen u tamnicu bez hrane i vode. U tamnici je uspeo da izdrži više od nedelju dana, a umro je 311. godine.

Iako dan Svetog Lukijana nije upisan crvenim slovom u pravoslavni kalendar, danas treba postiti u znak sećanja na ovog sveštenomučenika koji je umro od gladi.


Na današnji dan treba se pomoliti ovom svecu za spas duše, a pomolite se ovim rečima:

Mučenik Tvoj Gospode, Lukijan, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>