Ostalo

Smeno

Vurda i Urda! Domaći recept!

Švapski sir ili Urda se najčešće pravi u Vojvodini i zamenjuje beli mekani sir. Sama izrada ovog sira nije teška, zahteva sveže kravlje mleko, veštinu i čistoću pri radu. Za izradu ovog sira se uzima punomasno kravlje mleko, a poneko pravi i od obranog mleka mada je tada kvalitet slab. Vurdu obično vežu za Lužnicu i pirotski kraj, ali prave je i u bugarskim selima, a širom sveta izrađuju je malo drugačije. Neki bi rekli, možda, da to nije prava vurda, ali ipak spada u istu vrstu namaza. Vurda i Urda! Domaći recept!

Vurda i Urda! Domaći recept! Screenshoot/YoutubePriprema Urde: 

1 l surutke
1 kašika sirišta
100 ml mleka
so


Zagrejati 1 l surutke do tačke ključanja
Dodati 100 ml nekuvanog mleka i kašiku sirišta, pa dobro izmešati
Poklopiti posudu i ostaviti na sobnoj temperaturi 2 sata
Procediti kroz gazu i ostaviti da se cedi 40 minuta
Kašikom vaditi smesu iz gaze
Staviti u odgovarajuću posudu
Posoliti po ukusu i pažljivo promešati
Do upotrebe držati u frižideruPriprema Vurde:

Za kilogram vurde potrebno je 6 litara mleka.

- Mleko je potrebno skuvati u većoj šerpi jer bi trebalo da vri još dva-tri minuta nakon što provri.
- Kada se mleko prohladi i bude jedva toplo, dodati mu potkvas.
- Sipati mleko u cedilo (čistu belu retku krpu), zavezati krajeve cedila i okačiti (recimo o oklagiju stavljenu na duboki lonac, da visi) kako bi iscurila sva tečnost.

- Dobijeno kiselo mleko sipati u šerpu. Sadržaj ne sme da se trese kada se šerpa protrese, što je dokaz da je kiselo mleko dobro oceđeno.

- Dodati so. Domaćice određuju količinu na osnovu iskustva i mere je šakama. Neiskusne mogu tokom dodavanja soli probati kiselo mleko. Ovo je neka vrsta poluproizvoda, takozvana presna vurda, koja može odmah da se jede. Ali još nije ono pravo.

- Kiselo mleko sipati u čistu posudu, prethodno ispranu vrelom vodom. Ranije se stavljalo u zemljane lonce i drvene čabrice ili buriće, a danas u plastične kofe i kofice, zavisno od količine.

- Na kraju posudu prekriti suvom čistom belom krpom, pritisnuti kamenom koji je prethodno dobro opran i ispran vrelom vodom i ostaviti da stoji tri do četiri nedelje, da prevri.

U stvari, proces vrenja se kod vurde nikada ne završava, ali ona stajanjem dobija bolji ukus.Oni koji žele da ubrzaju proces vrenja, ali i da vurda dobije kiselkastiji ukus, prilikom stavljanja kiselog mleka u kantice dodaju joj i papriku koja mora da bude potpuno zdrava („nemanosana“).

Na sloj kiselog mleka oko 10 cm debljine staviti opranu i obrisanu papriku kojoj je isečena drška tako da ostane samo krajičak. Svaka paprika se prethodno umoči u so s jedne strane. Paprike ređati tako da između njih ostane razmak koji se popunjava kiselim mlekom.
 

Zdrava susamova so! Napravite Gomašio! (RECEPT)

Preko paprika sipati kiselo mleko i tako ređati sve dok ima materijala. Poslednji sloj je kiselo mleko. Prekriti krpom, pritisnuti kamenom i ostaviti da odstoji nedelju dana.

Ljubitelji vurde spremljene po ovom receptu tvrde da je sa paprikama daleko ukusnija, jer joj one daju poseban šmek. Ukoliko se pravi bez paprika, kasnije se u nju mogu dodavati razni sastojci - susam, seme lana, mlevena ili tucana, seckana kisela ili pečena paprika, seckani ili mleveni orasi, lešnici ili bademi, čak i tartufi…

Još recepata možete pogledati OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>