Ostalo

Sme�no

Danas je Sveti Toma! Veruje se da ovog dana ne treba putovati! (VIDEO)

Danas je Sveti Toma! Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao svoju krsnu slavu. Po narodnom verovanju, Toma je važio za radnog i vrednog, pa zato važi za zaštitnika mnogih zanatlija. Veruje se da ovog dana ne treba putovati! Sveti Toma sedi doma!

Danas je Sveti Toma! Veruje se da ovog dana ne treba putovati! (VIDEO) Screenshoot/Youtube



Sveti apostol Toma jedan je od dvanaest velikih apostola. Kroz njegovu sumnju u vaskrsenje Gospoda Hrista, dobila se nova potvrda tog čudesnog događaja.

Vaskrsli Gospod ponovo se javio učenicima da bi uverio Tomu u svoje vaskrsenje. Gospod mu tad reče: 

"Pruži ruku tvoju i metni u rebra moja i ne budi neveran nego veran.” 



Toma uzviknu: "Gospod moj i Bog moj!" (Jov. 20)

Posle silaska Duha svetog, apostoli su kockom odlučivali kuda će ići na propoved i sveti Toma dobi Indiju. Iako tužan što odlazi tako daleko, ohrabren Gospodom, mnogo je naroda tamo obratio hrišćanskoj veri, ustanovio crkvu i postavio sveštenike i episkope.



Sveti apostol Toma tragično je okončao svoj zemni život.

Između ostalih, obratio je i dve sestre, žene dvojice kneževa Tertijanu i Migdoniju. Obe sestre, posle mnogo nevolja, oslobođene braka poživele su bogougodno i u podvigu do smrti. Knez Muzdije, Tertijanin muž, kome je apostol krstio ženu i sina Azana, osudio je svetitelja na smrt. Tako je svetitelj okončao svoj zemni život.

Pre smrti i on je, kao i drugi apostoli, bio čudesno prenet u Jerusalim na pogreb Presvete Bogorodice. Pošto je stigao kasno zamolio je da otvore grob Prečiste, ali njeno telo ne beše tamo. Gospod je već uzeo svoju majku u naselje nebesko. Tako sveti Toma svojim nepoverenjem utvrdi veru u vaskrsenje Gospoda, a svojom docnjom otkri čuveno proslavljenje Matere Božje.



U narodu se zbog ove povesti o svetom Tomi ustalilo da se česti nepoverljivci i sumnjičala zovu Nevernim Tomama.

Srbi za Svetog Tomu pričaju da je, kad su sveci delili uloge, on uzeo pečat od oblaka, ali ne donosi oluju, već dragocenu kišu. Veruje se da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Marija, to neće biti uskoro.

Naš narod takođe veruje i da na Tomindan ne treba nikuda putovati, pa postoji i izreka "Sveti Toma, sedi doma".


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>